Właściwości tarniny. Zobacz, dlaczego warto po nią sięgnąć
Tarnina to wysoki krzew o charakterystycznych fioletowych owocach. Powszechnie występuje nie tylko w Polsce, ale też w całej Europie i Azji. W naszym kraju spotkasz ją na łąkach, w ogrodach i lasach.
Owoce tarniny są ciemnofioletowe, pokryte niebieskim nalotem. Mają cierpki smak i pestkę mocno przytwierdzoną do miąższu.
Owoce tarniny od lat wykorzystywane są jako naturalne lekarstwo. Działają m.in. przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo.
Zobacz galerię i poznaj wszystkie właściwości zdrowotne tarniny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Rujnuje nerki i wątrobę. Wystarczą 2 dziennie
Bogactwo substancji odżywczych
Surowcami leczniczymi tarniny są owoce i kwiaty. Wykorzystuje się także korę tarniny do przygotowywania naparów.
Owoce tarniny są bogate we flawonoidy, antocyjany, kwasy organiczne, fitosterole, beta karoten, garbniki, pektyny, wapń, potas, magnez.
Przy spożywaniu owoców tarniny trzeba uważać na pestki. Zawierają one cyjanowodór, który jest silną trucizną, niebezpieczną dla naszego zdrowia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Owoce tarniny na biegunkę
Ze względu na zawartość garbników, owoce tarniny polecane są jako naturalny lek przeciwbiegunkowy.
Garbniki po zetknięciu z błoną śluzową jelit tworzą nieprzepuszczalną barierę i chronią jelita przed czynnikami wywołującymi biegunki.
Spowalniają też ruchy robaczkowe jelit, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Można je podawać dzieciom i osobom starszym.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Owoce tarniny przeciw miażdżycy
Antocyjany zawarte w owocach tarniny działają pozytywnie na układ krążenia. Obniżają ciśnienie krwi, regulują stężenie cholesterolu ldl i trójglicerydów we krwi. Przyczyniają się też do wzrostu cholesterolu hdl i uszczelniają naczynia włosowate.
To wszystko sprawia, że spożywanie owoców tarniny może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy i dzięki temu zapobiegać zawałowi serca, chorobie niedokrwiennej serca czy udarowi mózgu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie jedz za często. Zawiera rakotwórczą rtęć
Kwiaty tarniny a choroby układu moczowego
Napar z suszonych kwiatów tarniny działa łagodząco na stany zapalne dróg moczowych. Działa moczopędnie, dlatego polecany jest jako środek pomocniczy w leczeniu: zapalenia nerek, stanów zapalnych pęcherza i cewki moczowej, a także kamicy moczowej i skąpomoczu.
Kwiaty mają też łagodne działanie przeczyszczające. Mogą być stosowane wspomagająco przy dietach oczyszczających.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kora tarniny do płukania jamy ustnej
Korę tarniny można wykorzystać do przygotowania naturalnego płynu do płukania jamy ustnej. Kora ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
Wspomaga utrzymanie prawidłowej kondycji zębów i dziąseł. Płukanie ust naparem z kory tarniny pomoże pozbyć się przykrego zapachu z ust.
Korę tarniny gotujemy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Po przestudzeniu płuczemy usta niewielką ilością naparu. Zabieg powtarzamy przynajmniej dwa razy dziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl