Sztuczne słodziki wpływają negatywnie na zdrowie jelit. Nowe badania
Sztuczne substancje słodzące, czyli słodziki, dodawane są do większości produktów spożywczych.
Znajdziemy je w napojach, alkoholu, wodach smakowych, słodyczach, gotowych daniach i płatkach śniadaniowych.
Powszechnie dodaje się je również do produktów przeznaczonych dla sportowców, ponieważ nie zawierają kalorii.
Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu i Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze zbadali wpływ słodzików na mikroflorę jelitową. Swoje wnioski opublikowani w czasopiśmie ''Molecules''.
Zobacz galerię i dowiedz się więcej o wpływie słodzików na zdrowie jelit.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Objaw, który może świadczyć o problemach psychicznych
Aspartam i spółka
Naukowcy wzięli pod lupę sześć sztucznych substancji słodzących: aspartam, sukralozę, sacharynę, neotame, advartame, acesulfam K.
Do eksperymentu wykorzystali 10 suplementów sportowych, które zawierały te słodziki.
Jakie rezultaty przyniosło badanie?
Toksyczne działanie
Naukowcy do swojego badania wykorzystali genetycznie zmodyfikowane bioluminescencyjne bakterie E.coli.
Wykrywają one substancje toksyczne i działają jak model wykrywający złożony system drobnoustrojów. W przypadku słodzików wystarczyło stężenie wynoszące 1mg/ml, żeby wykryć toksyczność.
Kierownik badań Stella Goldstein-Goren powiedziała, że wyniki, które uzyskali to kolejny dowód na to, że spożywanie sztucznych słodzików niekorzystnie wpływa na aktywność drobnoustrojów jelitowych, co może powodować szeroki zakres problemów zdrowotnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sztuczne słodziki są wszędzie
Autorzy badania zwracają również uwagę na to, że sztuczne substancje słodzące stosowane są w niezliczonych ilościach produktów spożywczych. Jeśli nie czytamy etykiet, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że spożywamy je wraz z pokarmem.
Słodziki zostały też wskazane jako zanieczyszczenia środowiska, ponieważ można je znaleźć w wodzie pitnej i wodach gruntowych.
Profesor Kushmaro, który również brał udział w badaniach, przekonuje, że wyniki testów mogą pomóc w zrozumieniu toksyczności substancji słodzących, a przede wszystkim ich negatywnego wpływu na bakterie jelitowe.
Popularne również w Polsce
W Polsce najbardziej znanymi i wykorzystywanymi na szeroką skalę słodzikami są aspartam i sacharyna. Ten pierwszy od lat wzbudza kontrowersje, ponieważ przypisuje mu się niekorzystne działanie na nasz organizm.
Nadmiar aspartamu w diecie może powodować napady padaczki, częstoskurcz serca, bóle i zawroty głowy, a także wysypki. Przyczynia się również do zwiększania masy ciała.
Sacharyna z kolei jest ok. 550 razy słodsza od cukru. Znajduje się na liście amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) jako potencjalny związek kancerogenny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl