Sztuczne słodziki wpływają negatywnie na zdrowie jelit. Nowe badania

Sztuczne substancje słodzące, czyli słodziki, dodawane są do większości produktów spożywczych.

Znajdziemy je w napojach, alkoholu, wodach smakowych, słodyczach, gotowych daniach i płatkach śniadaniowych.

Powszechnie dodaje się je również do produktów przeznaczonych dla sportowców, ponieważ nie zawierają kalorii.

Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu i Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze zbadali wpływ słodzików na mikroflorę jelitową. Swoje wnioski opublikowani w czasopiśmie ''Molecules''.

Zobacz galerię i dowiedz się więcej o wpływie słodzików na zdrowie jelit.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Objaw, który może świadczyć o problemach psychicznych

Słodziki niezdrowe dla jelit [123rf.com]Słodziki niezdrowe dla jelit [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Sztuczne słodziki są niemal w każdym produkcie spożywczym [123rf.com]

/ 4Aspartam i spółka

Naukowcy wzięli pod lupę sześć sztucznych substancji słodzących: aspartam, sukralozę, sacharynę, neotame, advartame, acesulfam K.

Do eksperymentu wykorzystali 10 suplementów sportowych, które zawierały te słodziki.

Jakie rezultaty przyniosło badanie?

/ 4Toksyczne działanie

słodziki działają toksycznie na bakterie jelitowe [123rf.com]
słodziki działają toksycznie na bakterie jelitowe [123rf.com] © Słodziki mogą wpływać na bakterie w jelitach [123rf.com]

Naukowcy do swojego badania wykorzystali genetycznie zmodyfikowane bioluminescencyjne bakterie E.coli.

Wykrywają one substancje toksyczne i działają jak model wykrywający złożony system drobnoustrojów. W przypadku słodzików wystarczyło stężenie wynoszące 1mg/ml, żeby wykryć toksyczność.

Kierownik badań Stella Goldstein-Goren powiedziała, że wyniki, które uzyskali to kolejny dowód na to, że spożywanie sztucznych słodzików niekorzystnie wpływa na aktywność drobnoustrojów jelitowych, co może powodować szeroki zakres problemów zdrowotnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Sztuczne słodziki są wszędzie

Autorzy badania zwracają również uwagę na to, że sztuczne substancje słodzące stosowane są w niezliczonych ilościach produktów spożywczych. Jeśli nie czytamy etykiet, nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że spożywamy je wraz z pokarmem.

Słodziki zostały też wskazane jako zanieczyszczenia środowiska, ponieważ można je znaleźć w wodzie pitnej i wodach gruntowych.

Profesor Kushmaro, który również brał udział w badaniach, przekonuje, że wyniki testów mogą pomóc w zrozumieniu toksyczności substancji słodzących, a przede wszystkim ich negatywnego wpływu na bakterie jelitowe.

/ 4Popularne również w Polsce

słodziki w żywności [123rf.com]
słodziki w żywności [123rf.com] © Słodziki najczęściej używane w Polsce [123rf.com]

W Polsce najbardziej znanymi i wykorzystywanymi na szeroką skalę słodzikami są aspartam i sacharyna. Ten pierwszy od lat wzbudza kontrowersje, ponieważ przypisuje mu się niekorzystne działanie na nasz organizm.

Nadmiar aspartamu w diecie może powodować napady padaczki, częstoskurcz serca, bóle i zawroty głowy, a także wysypki. Przyczynia się również do zwiększania masy ciała.

Sacharyna z kolei jest ok. 550 razy słodsza od cukru. Znajduje się na liście amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) jako potencjalny związek kancerogenny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka