Właściwości zdrowotne pikli
Pikle to smaczne przetwory z ogórków, papryk, pomidorów czy patisonów. Oczyszczone i pokrojone warzywa w marynacie są bogactwem wielu witamin i składników mineralnych. Przygotowywana w domu mieszanka skrywa w sobie wiele właściwości prozdrowotnych.
Hermetycznie zamknięte w słoikach warzywa mogą być przechowywane nawet kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. To idealny dodatek do dań mięsnych, sałatek czy kanapek.
I chociaż piklowanie najczęściej kojarzy nam się z pracą babci czy mamy, warto brać z nich przykład. Przetwory przygotowywane samodzielnie będą na pewno zdrowsze niż te, które możemy kupić w sklepach.
Zobacz także: Czy na pewno prawidłowo przechowujesz jedzenie? - SPRAWDŹ
Moc antyoksydantów
Pikle to również moc antyoksydantów, czyli związków hamujących namnażanie się szkodliwych wolnych rodników. Dzięki przeciwutleniaczom komórki są chronione przed różnego rodzaju uszkodzeniami.
Chrupiące warzywa wyciągane z zalewy to nie tylko smaczna, ale także niskokaloryczna przekąska. Dla przykładu - średniej wielkości piklowany ogórek to tylko ok. 15 kcal. Warzywa, dzięki zawartej w nich wodzie, skutecznie hamują apetyt. Wystarczy tylko kilka sztuk, by zapomnieć o głodzie. To nie koniec ich zalet. Kwaśne, piklowane warzywa powodują przyspieszanie wchłaniania wapnia w organizmie.
Doskonały probiotyk
Pikle zaliczane są do probiotyków, czyli produktów o dużej zawartości dobrych dla naszego organizmu bakterii. Pomagają w trawieniu, co w rezultacie wpływa na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Są smaczne, więc chętnie sięgają po nie również dzieci. Bakterie probiotyczne wzmacniają układ odpornościowy, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na infekcje.
Najpopularniejszymi piklami są te przyrządzane z ogórków. Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Stanowego Północnej Dakoty, ich spożywanie może zmniejszyć skurcze mięśni.
Zobacz także: Sprawdź, dlaczego odporność jest tak ważna dla organizmu
Pełne cennego błonnika
Piklowanie to nic innego jak marynowanie, do którego używamy specjalnie przygotowanej wcześniej zalewy konserwującej. W jej składzie nie powinno zabraknąć pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy czy liści laurowych. Dzięki temu warzywa są chrupiące i mają charakterystyczny, kwaśno-słony smak.
Tej techniki gotowania używa się od wieków. Pikle są bogactwem błonnika, czyli składnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu trawiennego. Sięgając po tego rodzaju przetwory warto jednak pamiętać, że większość z nich zawiera dużą ilość soli.
Zobacz także: Nie wiesz, co jeść? Poznaj te wegetariańskie inspiracje
Wspomagają krążenie
Chrupiące, piklowane warzywa to źródło witaminy K – niezbędnej do prawidłowej pracy układu krążenia i składnika mocnych kości. Jej optymalna ilość poprawia pracę mózgu i wpływa na przemianę materii. Regularne spożywanie pikli przyczyny się do prawidłowej pracy organizmu.
W piklach znajdziemy także wapń, potas, sód oraz witaminę A odpowiedzialną m.in. za zdrowy i młody wygląd skóry.
Zobacz także: Tych mrożących żyłach faktów o potasie nie znałeś