Właściwości zdrowotne sandacza. Porównaliśmy go z łososiem

Sandacz to szlachetna, choć nie w pełni doceniana ryba. Cieszy się znacznie mniejszą popularnością niż np. łosoś. W polskich domach większość matek, chcących wprowadzić do diety swoich dzieci zdrowe tłuszcze pochodzące z ryb, w pierwszej kolejności spojrzy na różowe mięso łososia norweskiego lub atlantyckiego. Sandacza zaś ominie.

Wynika to z powszechnej nieświadomości jego bogactwa składników odżywczych i pozytywnego wpływu na zdrowie. A przecież warto poznawać nowe gatunki ryb, by nasze domowe jadłospisy były bardziej różnorodne i nie groziła im nuda.

Obejrzyj galerię i przekonaj się, ile tracisz, rezygnując z mięsa sandacza.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

sandaczsandacz
Źródło zdjęć: © 123rf

/ 4Chude i delikatne mięso

Sandacz, podobnie jak dorsz, posiada białe i delikatne mięso, cechujące się niską zawartością tłuszczu i dużą zawartością białka. 1,2 g tłuszczu zawarte w 100 g ryby jest ponadto bardzo dobrej jakości, bo o korzystnym profilu kwasów tłuszczowych. Zawiera zdecydowanie więcej kwasów omega-3 niż omega-6.

Natomiast na sklepowych półkach dominuje jego sławniejszy kuzyn, łosoś hodowlany. Żywiony jest paszą, która sprawia, że w jego mięsie znajduje się więcej kwasów omega-6 niż omega-3. To niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli kwasów omega-6 jest za dużo, to blokują one działanie kwasów omega-3. Ponadto tworzą mediatory lipidowe o prozapalnym działaniu.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Niezbędne pierwiastki i witaminy

Sandacz stanowi doskonałe źródło selenu, witaminy B12 i witaminy D. Zarówno selen jak i witamina B12 wpływają pozytywnie na czerwone krwinki – selen chroni je przed wolnymi rodnikami, zaś witamina B12 uczestniczy w ich produkcji. Dodatkowo selen poprawia odporność organizmu.

Trzeba wiedzieć, że 100 g mięsa sandacza aż w 143 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Ma ona działanie przeciwrakowe i kardioprotekcyjne, a także uczestniczy w metabolizmie kości oraz procesach odpornościowych. Może nawet pomóc w leczeniu depresji.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Bezpieczna ryba dla kobiet w ciąży

Ważny dla przyszłych i obecnych mam jest z pewnością fakt, że sandacz posiada nikłą zdolność do akumulacji rakotwórczej rtęci. Mogą go zatem bezpiecznie spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, ponieważ nie uszkadza mózgu i nerek płodu.

Mało tego, zawarte w nim kwasy omega-3 wpływają korzystnie na rozwój mózgu i wzrok naszego potomka. Są to kolejne cechy zapewniające sandaczowi przewagę nad łososiem hodowlanym, którego mięso niejednokrotnie zyskuje sobie niechlubne miejsce (obok troci) w czołówce najbardziej zanieczyszczonych rtęcią ryb. Chwały nie przynoszą mu również antybiotyki zawarte w paszach.

/ 4Jeśli sandacz – to jaki?

Możemy bez obaw jeść sandacza z certyfikatem MSC bądź z hodowli duńskich, niemieckich i holenderskich. Pamiętajmy jednak, aby wystrzegać się sandacza z Morza Bałtyckiego oraz z wód śródlądowych Polski, Rosji, Kazachstanu i Turcji – jego stadom grozi wyginięcie.

Jak przyrządzić sandacza?

Sandacza można przygotować na wiele pysznych sposobów. Idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia czy faszerowania. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów, np. cytrynowego, i różnego rodzaju warzyw. Wielu miłośników mają pulpeciki z sandacza, lubiana jest również zupa rybna z sandaczem w składzie. Smakuje wybornie w zapiekankach czy jako dodatek do risotto, a dzięki delikatnemu smakowi idealnie komponuje się ze słodyczą owoców.

Jak widać, rybę tę wyróżniają nie tyko walory zdrowotne, ale także subtelny, wyrafinowany smak. Z pewnością znajdzie szerokie zastosowanie w twojej kuchni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka