5 z 6Jeśli sandacz – to jaki?
Możemy bez obaw jeść sandacza z certyfikatem MSC bądź z hodowli duńskich, niemieckich i holenderskich. Pamiętajmy jednak, aby wystrzegać się sandacza z Morza Bałtyckiego oraz z wód śródlądowych Polski, Rosji, Kazachstanu i Turcji – jego stadom grozi wyginięcie.
Jak przyrządzić sandacza?
Sandacza można przygotować na wiele pysznych sposobów. Idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia czy faszerowania. Doskonale smakuje w towarzystwie sosów, np. cytrynowego, i różnego rodzaju warzyw. Wielu miłośników mają pulpeciki z sandacza, lubiana jest również zupa rybna z sandaczem w składzie. Smakuje wybornie w zapiekankach czy jako dodatek do risotto, a dzięki delikatnemu smakowi idealnie komponuje się ze słodyczą owoców.
Jak widać, rybę tę wyróżniają nie tyko walory zdrowotne, ale także subtelny, wyrafinowany smak. Z pewnością znajdzie szerokie zastosowanie w twojej kuchni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.