Właściwości zdrowotne truskawek (WIDEO)
Już za chwilę rozpocznie się sezon na truskawki. Na stołach będą królować kolorowe smoothie, biszkopty z owocami i kompoty. Truskawki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Jakie są ich właściwości?
Są polecane osobom, cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby, a także reumatykom.
Te pyszne owoce nie tylko gaszą pragnienie, ale też leczą ból gardła i chrypkę. Dzięki dużej zawartości witaminy C poprawiają również odporność i działają antynowotworowo. W połączeniu z kwasem elagowym, występującym w truskawkach, witamina C zapobiega rakowieniu zdrowych tkanek i mnożeniu się tych objętych chorobą.
Owoce te są również pełne flawonoidów pomagających obniżać poziom złego cholesterolu LDL. Antocyjany, katechiny i kwercetyna poprawiają stabilność blaszek miażdżycowych i zapobiegają zakrzepicy żylnej, co zmniejsza też ryzyko wystąpienia problemów z układem sercowo-naczyniowym w przyszłości.
Właściwości truskawek docenią też z pewnością panie, dbające o linie. Sto gramów owoców to zaledwie trzydzieści dwie kalorie i dziewięćdziesiąt procent wody.
Zawarte w nich pektyny usprawniają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii.
Niestety, w trosce o wygląd w celu powstrzymania procesów gnilnych, producenci stosują pestycydy, czyli chemiczne środki ochrony roślin. Muszą być one jednak stosowane według unijnych regulacji i nie powinny oddziaływać na zdrowie.
Dla pewności wybieraj jednak mniejsze truskawki z polskich upraw. Ograniczenie użycia chemii w produktach w czasie ich wzrostu nie poprawiło może ich wyglądu, ale na pewno korzystnie wpłynęlo na smak i właściwości zdrowotne owoców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl