Właściwości zielonego kalafiora. Dlaczego warto go jeść?
1 z 5Kalafior romanesco
Inna nazwa zielonego kalafiora to romanesco. Wywodzi się on z Włoch. Znano go już w XVI wieku. Miejscem jego uprawy były przede wszystkim okolice Rzymu — od tego miasta pochodzi jego nazwa. Czasami można się też spotkać z określeniem “broccoflower”, czyli połączenie brokułu (“broccoli”) i kalafiora (“cauliflower”).
Wyglądem przypomina kaktusa. Ma zielony kolor. Zdaniem wielbicieli warzyw jest smaczniejszy od zwykłego (ma bardziej kremowy smak, jest pozbawiony goryczy, można w nim wyczuć łagodną orzechową nutę). Od białego kalafiora różni się nie tylko barwą i smakiem. Jest też bardziej kruchy. Co ciekawe, różyczki tego warzywa tworzą spirale i układają się w ciąg Fibonacciego, w którym każda kolejna wartość jest równa sumie dwóch poprzednich.
W Polsce kalafior romanesco nie jest warzywem bardzo znanym. Mimo to nie jest trudno dostępny. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. W Lidlu cena za kilogram wynosi 5,99 zł.
Sprawdź, dlaczego warto jeść to warzywo i jak można je przyrządzić.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, dlaczego warto jeść warzywa
Zobacz też: Składnik zup oraz sosów w proszku. W nadmiarze jest niebezpieczny dla wątroby i żołądka