2 z 5Kalafior romanesco - witaminy
Warzywo to jest dobrym źródłem witaminy K i C. Ta druga to jeden z silnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu i rozwój chorób. Co więcej, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i gwarantuje dobrą kondycję skóry. Bierze też udział w przemianach komórkowych. Witamina ta nie jest jedynym antyoksydantem obecnym w składzie kalafiora romanesco. Jest on też źródłem glutationu, który skutecznie wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Natomiast witamina K jest odpowiedzialna za procesy krzepnięcia krwi. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ma też właściwości antybakteryjne. Wraz z chlorofilem wspiera wchłanianie wapnia do kości, dzięki czemu regularne spożywanie tego warzywa chroni przed skłonnością do pęknięć kości, a nawet osteoporozą.
Romanesco zawiera też kwas foliowy, czyli witaminę z grupy B, która jest cenna dla kobiet w ciąży. Przeciwdziała on rozwojowi wad cewy nerwowej u dziecka.
Zobacz też: Ważył ponad 110 kilogramów. Dziś Maksym ma sylwetkę, o której marzy wielu mężczyzn