3 z 5Kalafior romanesco - minerały
Magnez, potas, wapń, miedź, jod, mangan i chlor — to składniki mineralne, które znajdziemy w składzie zielonego kalafiora. W związku z ich obecnością warzywo to pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Ponadto wyrównuje poziom cholesterolu w organizmie.
Kalafior romanesco to też źródło żelaza, którego niedobór skutkuje niedokrwistością, a także cynku o pozytywnym wpływie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dostarcza on także błonnika pokarmowego (3,2 g w 100 g). Jest to składnik, który reguluje przemianę materii i wpływa pobudzająco na ruchy robaczkowe jelit.
Co ważne dla osób na diecie odchudzającej, zielony kalafior jest niskokaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 30 kcal.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o najzdrowszych warzywach
Zobacz też: Wypłukuje magnez i podnosi ciśnienie? Sprawdź, co wiesz o właściwościach kawy