4 z 5Kalafior romanesco - przygotowanie
Najbardziej powszechną metodą obróbki zielonego kalafiora jest gotowanie (kilka minut krócej niż w przypadku białego) w dużej ilości wody z dodatkiem soli i (ewentualnie) cukru. Jednak ta metoda wiąże się z utratą cennych substancji odżywczych, a jeśli przegotujemy warzywo — dodatkowo straci ono smak.
Alternatywą dla gotowania w wodzie jest duszenie, pieczenie i gotowanie na parze. Przyrządzony w ten sposób zielony kalafior jest nie tylko smaczny i zachowuje kolor, ale pozostaje zdrowy. Warzywo to możemy też jeść na surowo. Wcześniej jednak powinniśmy je dobrze wypłukać.
Jak upiec romanesco?
Lista składników:
Sposób przygotowania:
Dzielimy kalafiora na różyczki. Myjemy je i osuszamy. Następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą, oprószamy przyprawami. Między poszczególnymi różyczkami układamy ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. kwadrans.
Zobacz też: Marcie wypadły włosy, brwi i rzęsy. Objawy łysienia u kobiety nasila jeden czynnik