2 z 8Bogactwo witamin
Brązowy, twardy i włochaty – taki jest wyschnięty kokos. Miąższ w nim zawarty nie jest delikatny i świeży, ale twardy, możemy go jedynie zeskrobać na wiórki. Młode kokosy wyglądają inaczej.
Z palm, orzechy zbierane są w formie ogromnych, zielonych owoców. Po obraniu ze skórki stają się białe, mają charakterystyczny stożkowaty czubek. To właśnie w tej formie trafiają do sklepów. I są najzdrowsze.
Młode kokosy (zawarty w nich miąższ) mają jedynie 140 kalorii. To o połowę mniej kalorii niż kokos suchy. Zawartość tłuszczów znajduje się na poziomie ok. 3 g w 100 g, natomiast znajdujący się w nim wapń pokrywa 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Minusem młodego kokosa jest zawartość cukru – 15 g w 100 g. To o 10 g więcej niż kokos suchy.
Jednak nawet obecność cukru nie przeszkadza w tym, by uznać kokos za wyjątkowo odżywczy. Dlaczego?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Wstydliwe sekrety prezydentów. Kto pali, a kto nie może żyć przez nuggetsów?