Tagliatelle - opis, carbonara

Makaron tagliatelle to jeden z typowych makaronów włoskich. Tak zwane włoskie pasty to produkt wyrabiany z mąki, soli i wody. Są różne rodzaje makaronów – duże, małe, wąskie, szerokie, grube, żłobione czy gładkie. Typowymi włoskimi pastami są: cannelloni, ravioli, tortellini, fettucine, lasagne, penne czy spaghetti.

Tagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosamiTagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Tagliatelle - opis

Tagliatelle pochodzi z regionu Emilia Romania, którego stolicą jest Bolonia i jest to typowy makaron włoski. Tagliatelle jest zazwyczaj podawany w kuchni włoskiej z różnego rodzaju sosami. Tagliatelle dostępne jest zarówno w formie prostej lub zwiniętej oraz w dwóch kolorach zielonym oraz naturalnym. Rodzaje tagliatelle różnią się między sobą nie tylko rozmiarem, ale i grubością. Jednymi z bardziej popularnych typów tagliatelle są: tagliolini, bavette i bavettine.

Ze względu na dużą zawartość skrobi makaron tagliatelle jest bogartym źródłem węglowodanów w diecie. Stanowi on zarówno podstawę niektórych dań, jak też bywa dodatkiem do zup, co w Polsce jest bardziej powszechne. Może być podawany z sosami, serem żółtym, białym, także na słodko.

Tagliatelle - carbonara

Składniki:

Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 125 g cienko pokrojonego wędzonego boczku,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 40 ml wytrawnego białego wina,
  • 3 żółtka jaj,
  • 60 g startego parmezanu,
  • czarny, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie tagliatelle carbonara:

W niewielkiej misce połącz żółtka jaj i 3 łyżki stołowe startego parmezanu, wymieszaj dobrze i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, po chwili wrzuć boczek. Smaż na większym ogniu do momentu, aż zbrązowieje. Dodaj czosnek i smaż, aż obydwa składniki staną się chrupkie. Zmniejsz ogień, dodaj wino i trzymaj na ogniu, aż napój wyparuje. W międzyczasie ugotuj makaron al dente.

Zanim odcedzisz makaron, zachowaj małą filiżankę wywaru, który powstał przy gotowaniu. Ugotowany makaron dodaj do mieszanki na patelni i potrzymaj przez chwilę. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj jajka z parmezanem. Dodaj zachowaną przed chwilą filiżankę wywaru i wymieszaj wszystko. Dopraw pieprzem i posyp resztę sera na wierzch.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka