Trwa ładowanie...

Włośnica. Jak przyrządzić wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?

Włośnicą można zakazić się poprzez jedzenie niedogotowanej wieprzowiny domowej albo dziczyzny. Ten pasożyt może okazać się bardzo niebezpieczny dla zdrowia: powoduje choroby serca, a nawet może doprowadzić do śmierci. Jak przyrządzić mięso, żeby było bezpieczne?

Zobacz film: "Jesz dużo wieprzowiny? Możesz mieć problemy z nerkami"

1. Co powoduje włośnicę?

Włośnicę wywołuje pasożyt zwany Trichinella spiralis, czyli włosień kręty. Można się nim zarazić poprzez zjedzenie zarażonego mięsa świni domowej lub dziczyzny (zwłaszcza mięsa dzika), szczególnie po zbyt krótkim gotowaniu lub wędzeniu. Solenie, mrożenie czy krótkie wędzenie nie zabija pasożytów.

Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?
Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem? (East News)

Larwy włośnia rozwijają się w jelicie cienkim, gdzie wnikają do błony śluzowej. Przenikają do naczyń chłonnych i krwionośnych organizmu, a następnie razem z krwią rozprzestrzeniają się po całym jego ciele. Larwy najczęściej znajdują się w mięśniach przepony, ale również na języku, w mięśniach grzbietu czy międzyżebrowych.

Pierwszymi oznakami zakażenia włośnicą są bóle brzucha, biegunka, wymioty oraz gorączka. Po tym, jak pasożyt dostanie się do mięśni, mogą wystąpić bóle ciała, swędzenie i obrzęk twarzy i oczu. W skrajnych przypadkach włośnica może powodować problemy z sercem, brak koordynacji, a nawet zgon.

2. Włośnica. Jak przyrządzić mięso?

Na szczęście, od kiedy ryzyko zakażenia włośnicą poprzez jedzenie wieprzowiny hodowlanej zostało wyeliminowane, choroba ta zdarza się niezwykle rzadko. W Europie największą zachorowalność odnotowuje się na Litwie, Ukrainie, Węgrzech oraz w Rosji i Rumunii. W Polsce włośnicę odnotowuje z częstotliwością się ok. 3 przypadków na 10 000 mieszkańców rocznie.

Mimo to eksperci radzą zachowywać szczególną ostrożność podczas gotowania wieprzowiny oraz dziczyzny. Amerykańska agencja Food Safety and Inspection Service na swojej stronie ostrzega, że surowe mięso może zawierać aż pięć rodzajów groźnych dla człowieka bakterii, w tym E. coli. Dlatego FSIS zaleca gotowanie wieprzowiny w 145 stopniach, taka właśnie temperatura zabija larwy włośnicy.

Zobacz także: Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.