Wieprzowina – charakterystyka, wartości odżywcze, jaką wybrać
Wieprzowina obok drobiu stanowi główny rodzaj mięsa, który gości na naszych talerzach. W kuchni żydowskiej i muzułmańskiej wieprzowina jest zakazana, ze względu na nieczystość rytualną. Jakie wartości odżywcze ma wieprzowina? Czy wieprzowina jest zdrowa?
1. Chrakterystyka wieprzowiny
Wieprzowina jest to określenie mięsa pochodzącego ze świni. Najpopularniejsze rodzaje wieprzowiny kupowane w Polsce to: schab, szynka, karkówka, żeberka, słonina, golonka, polędwiczka, łopatka wieprzowa, a także mostek czy noga. Bardzo często wykorzystuje się także podroby wieprzowe takie jak wątroba, nerki, jelito cienkie, móżdżek czy pęcherz.
Wyróżnia się różne klasy wieprzowiny. Każda z nich dopuszcza określone standardy mięsa, zawartość tłuszczu czy ewentualne zmatowienia mięsa.
Wieprzowina jest w Polsce bardzo popularna. Jej cena jest stosunkowo najniższa biorąc pod uwagę inne rodzaje mięsa takie jak drób czy wołowina. Wieprzowina jest także prosta w przygotowaniu. Wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu. Jednak stosując w diecie schab i szynkę można przygotować lekkie i dietetyczne dania.
2. Wartości odżywcze wieprzowiny
Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna będzie szynka – 118 kcal/100g. Najbardziej kaloryczny natomiast będzie boczek. W 100 g boczku znajdziemy aż 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. W 100 g schabu znajdziemy 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal.
Schab, szynka oraz łopatka są także rodzajami mięsa wieprzowego o najmniejszej zawartości tłuszczu. Natomiast karkówka, żeberka czy boczek będą miały już sporą zawartość tłuszczu.
Wieprzowina jest bogata w białko. Zawartość białka również zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka będzie miał schab, a najmniej żeberka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu to o dziwo jest ona taka sama jak w drobiu. Dlatego też mit o wysokiej zawartości cholesterolu w wieprzowinie możemy jak najbardziej obalić. Zalecana wartość cholesterolu dziennie to 300 mg. Aby ją przekroczyć trzeba by było zjeść ponad pół kilograma schabu.
Wieprzowina jest bogata także w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo) oraz cynk.
3. Jak wybrać dobrą wieprzowinę?
Jak wybrać dobrą wieprzowinę? Najlepiej jeżeli mamy zaufanego dostawce, który zagwarantuje nas o jej świeżości i pochodzeniu. Warto też zwracać uwagę na rasy, które kupujemy.
Wieprzowina jest mięsem czerwonym i taki powinna mieć kolor. Zbyt jasne mięso może być bardzo wodniste i zbyt miękkie. Czerwone mięso wieprzowe świadczy o tym, ze jest to mięso młode. Poza tym będzie to dla nas informacja, że mięso było przechowywane w dobrej temperaturze i że jest w dobrym stanie.
Wieprzowina powinna mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach. Będzie to dla nas informacja o tym, że jest ona świeża i nadająca się do spożycia. Wieprzowina może być przechowywana w zamrażalniku przez ok. 6 miesięcy.
4. Ile kalorii ma surowe mięso wieprzowe z nogi, łopatki i żeberek (mięso i tłuszcz)?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 216 kcal | 61,2 kcal |
Białko | 18,95 g | 5,37 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 14,95 g | 4,24 g |
Tłuszcze nasycone | 5,28 g | 1,50 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 6,63 g | 1,88 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,55 g | 0,44 g |
Cholesterol | 67,0 mg | 19,00 mg |
Witamina C | 0,50 mg | 0,14 mg |