Dlaczego wieprzowina jest niezdrowa?
Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez mięsa. Dość często nasz wybór pada na wieprzowinę. Niestety, jest ona jednym z najgorszych rodzajów mięsa. Zobacz, jakie choroby może wywoływać i jakie ryzyko niesie za sobą jej częste spożywanie.
1. Wirusowej zapalenie wątroby typu E
W krajach rozwiniętych, gdzie spożywa się dużo wieprzowiny, jest ona jedną z głównych przyczyn zapalenia wątroby. Jest to wirus, który każdego roku zaraża 20 milionów osób na całym świecie. Może prowadzić do żółtaczki, a nawet niewydolności wątroby.
Około 1 na 10 testowanej wieprzowiny w Ameryce jest zarażona WZW typu E. Dla porównania w Holandii jest to 1 na 15, a w Czechach 1 na 20. Jedno z badań prowadzonych na terenie Niemiec wykazało, że aż 1 na 5 porcji mięsa było zakażonych. Niepokojące doniesienia pochodzą również z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Obecność wirusa stwierdzono tam w kiełbasach wieprzowych, co wskazuje na możliwość powszechnego narażenia konsumentów na zarażenie.
Początkowo zapalenie wątroby przebiega bezobjawowo. Jednak u kobiet w ciąży mogą pojawić się gwałtowne reakcje na wirus np. nagłe wystąpienie niewydolności wątroby. W innych wypadkach może wystąpić zapalenie mięśnia sercowego, zapalenie trzustki czy problemu neurologiczne.
Wirus zabija wysoka temperatura. Dlatego przed spożyciem gotuj wieprzowinę przez co najmniej 20 min w temperaturze min 71°C .
2. Stwardnienie rozsiane
Jest to przewlekła choroba układu nerwowego, która polega na nieprawidłowym przekazywaniu impulsów nerwowych. To może być zaskakujące, ale wystąpienie choroby może mieć zwiazek ze spożywaniem wieprzowiny.
Związek między tą chorobą, a spożywaniem mięsa odkryto już w latach 80. poprzedniego wieku. Naukowcy przeanalizowali zależność między spożyciem wieprzowiny, a chorobą w kilkudziesięciu krajach. Okazało się, że w krajach wysokorozwiniętych takich jak Dania czy Niemcy jest to realne zagrożenie.
W latach 2004-2009 grupa 24 pracowników zakładów wieprzowych zachorowała na postępującą neuropatię zapalną. Objawy tego schorzenia przypominają objawy stwardnienia rozsianego.
Należą do nich zmęczenie, drętwienie, mrowienie, ból i niedowład kończyń. Jak się okazało przyczyną tego stanu rzeczy było wdychanie cząstek tkanek świń unoszących się w powietrzu. Systemy odpornościowe pracowników były nieodporne na obce antygeny.
3. Rak i marskość wątroby
Choroby związane z wątrobą mogą być spowodowane wirusami, ekspozycją na czynniki rakotwórcze czy nadmiernym spożyciem alkoholu. Naukowcy odkryli korelację między spożywaniem wieprzowiny, a marskością wątroby.
Mięso wieprzowe w porównaniu do innych zawiera więcej kwasów omega-6 oraz kwasy linolowe i arachidonowe. Mogą one wpływać na choroby wątroby. Powodują je również nitrozaminy, czyli organiczne związki chemiczne.
4. Jersinioza
Jest to odzwierzęca, ostra i przewlekła choroba zakaźna wywołana przez niewielkie pałeczki bakterii Yersinia. Ryzyko zarażenia się nią zmalało w XX w. To za sprawą lepszych praktyk żywieniowych, higieny i kontroli jakości.
Według analizy Consumer Reports nawet 69 proc. mięsa może zawierać yersinię. Dlatego koniecznie jest gotowanie go w temperaturze powyżej 70°C.
Jersinioza może powodować chorobę Gravesa-Basedowa, stany gorączkowe, biegunki oraz bóle stawów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zobacz też: Najzdrowszy rodzaj drobiu. Nie zawiera antybiotyków i hormonów.