Trwa ładowanie...

"Wodna soczewica" porasta stawy. Twierdzą, że to nowe superfood

 Karolina Rozmus
08.05.2023 13:31
Zdrowy, zielony substytut mięsa? Coraz więcej badań na temat rzęsy wodnej
Zdrowy, zielony substytut mięsa? Coraz więcej badań na temat rzęsy wodnej (Getty Images)

Niewielkie zbiorniki wodne na bagnach, wody stojące i wolno płynące to miejsce, gdzie można się spotkać z tzw. rzęsą. Charakterystyczny zielonkawy kolor tej niepozornej rośliny większości z nas jest dobrze znany. Niewiele osób wie jednak, jak cenne wartości odżywcze w sobie kryje.

spis treści

1. Wodna soczewica, kacze ziele, czyli rzęsa wodna

Rzęsa (Lemna L.) to rodzaj drobnych roślin, który liczy sobie 13 gatunków, powszechnie występujących na całym świecie, z czego pięć w Polsce. Należą do najmniejszych roślin, osiągając od jednego do pięciu milimetrów. W języku niemieckim rzęsa nosi nazwę Wasserlinsen, czyli soczewica wodna, a jej angielskie określenie to duckweed, czyli kaczy chwast lub kacze zielsko.

W Izraelu jeden z gatunków, czyli rzęsa garbata, spożywany jest na surowo lub po ugotowaniu, od wieków raczą się nią również mieszkańcy Azji. W Polsce jeszcze pięć dekad temu stosowana była jako składnik pasz. Rzęsa znajduje także swoje zastosowanie także w ziołolecznictwie – obecność skwalenu, pektyn, fitosteroli, kwasu kawowego czy kwasu ferulowego wykazuje szerokie działanie prozdrowotne.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy dieta wegańska jest zdrowa?"
Choć jest niewielka, to ma wielką moc. Rzęsa źródłem roślinnych polifenoli i białka
Choć jest niewielka, to ma wielką moc. Rzęsa źródłem roślinnych polifenoli i białka (Pixabay)

W ostatnich latach bada się także rzęsę pod kątem rozpowszechnienia jej na rynku spożywczym za sprawą jej cennych wartości odżywczych. Niedawno Unia Europejska zgodziła się na wprowadzenie do obrotu ekstraktu białkowego z jednego gatunku tej niezwykłej, choć niepozornej rośliny. W belgijskim mieście Maldegem w ramach projektu LemnaPro z uprawą rzęsy eksperymentuje hodowca azalii Hans De Steene i jego żona Kathleen.

2. "Zielony, zdrowy substytut mięsa"

Rzęsa staje się produktem wysokobiałkowym dopiero po przetworzeniu – w postaci naturalnej w 99 proc. składa się z wody.

- Rzęsa zawiera od 30 do 40 procent białka w suchej masie. To sprawia, że jest porównywalna z roślinami strączkowymi – mówi cytowany przez belgijski "Vilt" Reindert Devloynck z programu LemnaPro.

Jedno z badań koncentrujące się na gatunku Wolffia globosa opublikowane w "Clinical Nutrition" wskazuje, że rzęsa ta nie tylko jest zasobna w białko, ale też białko to charakteryzuje się wysoką biodostępnością. Kilka lat temu naukowcy z Parabel, amerykańskiego producenta składników białek roślinnych, odkryli, że rzęsa jest też niezwykłym źródłem witaminy B12 - badania laboratoryjne ujawniły, że znajdziemy w niej adenozylokobalaminę, metylokobalaminę i hydroksykobalaminę.

Inne wyniki pracy naukowców, które ukazały się na łamach "Nutrients", dowodzą, że gatunek Wolffia zawiera aż 200 polifenoli roślinnych, które dobroczynnie wpływają na mikrobiom jelitowy. Niektóre z nich, jak urolityna-A i 4-etylofenol, powiązano również ze zmianami masy ciała.

Naukowcy sugerują, że potencjalnie te rośliny mogą być "zielonym, zdrowym substytutem mięsa".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze