"Wodna soczewica" porasta stawy. Twierdzą, że to nowe superfood
Niewielkie zbiorniki wodne na bagnach, wody stojące i wolno płynące to miejsce, gdzie można się spotkać z tzw. rzęsą. Charakterystyczny zielonkawy kolor tej niepozornej rośliny większości z nas jest dobrze znany. Niewiele osób wie jednak, jak cenne wartości odżywcze w sobie kryje.
1. Wodna soczewica, kacze ziele, czyli rzęsa wodna
Rzęsa (Lemna L.) to rodzaj drobnych roślin, który liczy sobie 13 gatunków, powszechnie występujących na całym świecie, z czego pięć w Polsce. Należą do najmniejszych roślin, osiągając od jednego do pięciu milimetrów. W języku niemieckim rzęsa nosi nazwę Wasserlinsen, czyli soczewica wodna, a jej angielskie określenie to duckweed, czyli kaczy chwast lub kacze zielsko.
W Izraelu jeden z gatunków, czyli rzęsa garbata, spożywany jest na surowo lub po ugotowaniu, od wieków raczą się nią również mieszkańcy Azji. W Polsce jeszcze pięć dekad temu stosowana była jako składnik pasz. Rzęsa znajduje także swoje zastosowanie także w ziołolecznictwie – obecność skwalenu, pektyn, fitosteroli, kwasu kawowego czy kwasu ferulowego wykazuje szerokie działanie prozdrowotne.
W ostatnich latach bada się także rzęsę pod kątem rozpowszechnienia jej na rynku spożywczym za sprawą jej cennych wartości odżywczych. Niedawno Unia Europejska zgodziła się na wprowadzenie do obrotu ekstraktu białkowego z jednego gatunku tej niezwykłej, choć niepozornej rośliny. W belgijskim mieście Maldegem w ramach projektu LemnaPro z uprawą rzęsy eksperymentuje hodowca azalii Hans De Steene i jego żona Kathleen.
Today we visited the 200 m2 production pilot of the @VLAIO_be project #lemnapro to grow duckweed (~water lentils) as novel protein crop. Thx to the azalea 🌺 farmers Hans Van De Steene+Katleen De Buck for the warm welcome 🤗 @InagroBeitem @FbwUGent @viveshogeschool @FlandersFOOD pic.twitter.com/c2VMhkth5C
— Erik Meers (@Erik_Meers) October 12, 2022
2. "Zielony, zdrowy substytut mięsa"
Rzęsa staje się produktem wysokobiałkowym dopiero po przetworzeniu – w postaci naturalnej w 99 proc. składa się z wody.
- Rzęsa zawiera od 30 do 40 procent białka w suchej masie. To sprawia, że jest porównywalna z roślinami strączkowymi – mówi cytowany przez belgijski "Vilt" Reindert Devloynck z programu LemnaPro.
🌸🍽 VILT - Eendenkroosextract krijgt erkenning op de Europese markt (https://t.co/pf4z02Wqy8): vanuit het Technisch Comité #azalea en #Rhododendron werd bij #azaleatelers Hans en Kathleen Van De Steene uit Maldegem een teelt van #eendenkroos opgestart. @vilt_nieuws
— PCS | proefcentrum voor sierteelt (@pcsierteelt) May 4, 2023
Jedno z badań koncentrujące się na gatunku Wolffia globosa opublikowane w "Clinical Nutrition" wskazuje, że rzęsa ta nie tylko jest zasobna w białko, ale też białko to charakteryzuje się wysoką biodostępnością. Kilka lat temu naukowcy z Parabel, amerykańskiego producenta składników białek roślinnych, odkryli, że rzęsa jest też niezwykłym źródłem witaminy B12 - badania laboratoryjne ujawniły, że znajdziemy w niej adenozylokobalaminę, metylokobalaminę i hydroksykobalaminę.
Inne wyniki pracy naukowców, które ukazały się na łamach "Nutrients", dowodzą, że gatunek Wolffia zawiera aż 200 polifenoli roślinnych, które dobroczynnie wpływają na mikrobiom jelitowy. Niektóre z nich, jak urolityna-A i 4-etylofenol, powiązano również ze zmianami masy ciała.
Naukowcy sugerują, że potencjalnie te rośliny mogą być "zielonym, zdrowym substytutem mięsa".
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl