Wok – charakterystyka, smażenie, gotowanie na parze, duszenie

Wok nieodłącznie kojarzy się z chińską kuchnią uliczną. Coraz częściej pojawia się on w naszych domach ponieważ coraz chętniej próbujemy kuchni azjatyckiej. Jakie zalety ma wok? Jakie potrawy możemy przygotować w woku?

Wok jest rodzajem patelniWok jest rodzajem patelni
Źródło zdjęć: © unsplash.com/Margo Brodowicz

Co to jest wok?

Wok jest chińską patelnią. Jest to idealne naczynie do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Wok ma dno o bardzo małej średnicy. Natomiast ścianki woka są wysokie i pochyłe. Dzięki temu w szybki sposób można przygotować danie o niewielkiej zawartości tłuszczu. Wok można także wykorzystać do gotowania na parze, przygotowywania dań stir fry lub do duszenia potraw.

Jak wybrać dobry wok? Przede wszystkim ścianki woka powinny być chropowate, wówczas elementy dania nie będą się z nich ześlizgiwać. Dno chińskiej patelni powinno być grube, pomoże to w długim trzymaniu temperatury. Dobry wok powinien mieć odpowiednio dobraną pokrywkę.

Smażenie w woku

Jak prawidłowo smażyć dania w woku? Pierwszą sprawa to odpowiednie przygotowanie składników potraw. Kawałki dania, które będziemy smażyć w woku powinny być podobnych gabarytów. Zapewni to równomierne smażenie. Kolejną ważną czynnością przed smażeniem jest silne nagrzanie patelni.

Znamy tajemnice chińskiej kuchni

Smażymy potrawy na niewielkiej ilości oleju. Możemy rozgrzać ok. 5 łyżek oliwy i na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięso. Będzie się ono smażyło krótko, ale musimy je cały czas mieszać. Mięso odkładamy na sitko i smażymy pozostałe składniki. Na początku wrzucamy te składniki, które są najtwardsze i będą najdłużej się przygotowywać. Na sam koniec dorzucamy przygotowane wcześniej mięso. Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. W woku panuje wysoka temperatura, więc przeprawy można dodać pod sam koniec gotowania.

Gotowanie na parze

Wok nie jest tylko naczyniem służącym do smażenia. Można w nim równie dobrze gotować na parze. Kuchnia azjatycka dość często serwuje dania podane na parze. W woku można przyrządzić mięso, ryby, warzywa, ryż oraz pierogi.

Do gotowania na parze będziemy potrzebować specjalny koszyczek z trawy i drewna, który naskłada się na wok. Wcześniej trzeba wlać do woka szklankę wody. Dno koszyczka trzeba także odpowiednio przygotować. Jeżeli będziemy przygotowywać wołowinę lub wieprzowinę dno powinno być przykryte liśćmi kapusty. Do przygotowania dań z ryby i wieprzowiny możemy dodać rozmaryn i cebulę. Natomiast jeżeli będziemy przygotowywać ryż lub makaron dno koszyka powinno być przykryte liśćmi sałaty. Danie na parze w woku będzie gotowe po ok. 10-20 minutach.

Pokrywka do woka

Wok może być także bardzo dobrym naczyniem do przygotowywania dań duszonych. Przygotowywanie dania rozpoczynamy od podsmażenia. Następnie danie przykrywa się pokrywką. Najlepsza pokrywka do woka powinna mieć owalny kształt co pozwoli na lepszą cyrkulację powietrza. Przygotowanie dania duszonego w woku trwa od 10 do 30 minut. Szybko dusimy drób, natomiast najdłużej przygotowuje się wołowinę.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka