Stir fry – czym jest? Zasady smażenia, przepisy

Stir fry to jeden ze sposobów przyrządzania potraw, który charakterystyczny jest dla kuchni dalekowschodnich. Technika polega na krótkim, intensywnym smażeniu z jednoczesnym mieszaniem składników. Dzięki czemu dania są chrupiące, świeże, a jednocześnie nie tracą swoich wartości odżywczych. Co to jest stir fry? Jak smażyć z wykorzystaniem tej techniki?

Stir fry tradycyjnie przygotowuje się w naczyniu o nazwie wokStir fry tradycyjnie przygotowuje się w naczyniu o nazwie wok
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym jest technika stir fry?

Stir fry to metoda przygotowywania potraw, która opiera się na krótkim smażeniu na maksymalnie rozgrzanym oleju. W czasie smażenia składniki są cały czas mieszane lub stale podrzucane, przez co technikę określa się też jako "smażenie w ruchu". Tradycyjnie do potrawy stir fry wykorzystuje się naczynie o nazwie wok.

Tak przygotowana żywność zachowuje wszystkie soki oraz cenne wartości odżywcze. W ten sposób można przygotowywać dania z ryżem, makaronem, mięsem, rybami, owocami morza, tofu, czy warzywami. Warzywa pozostają chrupiące i świeże w smaku, a mięso miękkie i soczyste.

Stir fry – zasady smażenia w ruchu

Najważniejsze elementy dań stir fry to przede wszystkim:

Stir fry z kurczakiem i ogórkiem

  • przygotowanie produktów – składniki powinny być pocięte na kawałki podobnej grubości, np. w paseczki,
  • odpowiednie naczynie – do smażenia tą metodą najlepiej sprawdzi się wok, ale można też użyć głębokiej patelni,
  • rodzaj oleju – polecane są oleje, których temperatura dymienia przekracza 200°C (olej arachidowy, sojowy, ryżowy, słonecznikowy, rzepakowy, czy sezamowy),
  • mocno rozgrzany tłuszcz – dzięki niemu powierzchnia produktów szybko się zamyka, składniki nie nasiąkają tłuszczem, są chrupiące i smaczne,
  • właściwa kolejność wrzucania składników – najpierw te wymagające najdłuższej obróbki (twarde warzywa można też wcześniej zblanszować), następnie wymagające krótszego smażenia, na koniec ocet, wino, czy woda,
  • nieustanne mieszanie, podrzucanie produktów.

Przepisy stir fry

Makaron ryżowy z warzywami stir fry

Jest to świetny pomysł na zdrowy, smaczny, ale i błyskawiczny obiad. Makaron ryżowy można zastąpić także makaronem chow mein. Przepis można modyfikować, dodając ulubione mięso (chow mein z kurczakiem).

Składniki:

Sposób przygotowania:

Czosnek, cebulę, papryczkę chili siekamy, pozostałe warzywa kroimy w równe słupki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Bardzo mocno rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem, dodajemy paprykę, marchew. Smażymy.

Kapustę dzielimy na liście, wrzucamy do woka. Smażymy. Dodajemy sos sojowy, imbir. Wlewamy wodę, wrzucamy makaron. Podsmażamy. Doprawiamy sokiem z limonki, syropem z agawy, papryczką chili.

Stir fry z kurczakiem

Smażony ryż (fried rice) z kurczakiem to lekkie i szybkie danie inspirowane kuchnią azjatycką. Taki przepis można dowolnie modyfikować. Ryż można podawać nie tylko z kurczakiem (chicken stir fry), ale i z innym mięsem (stir fry z wołowiną, wieprzowina stir fry), tofu (np. sitr fry tofu teriyaki), a nawet jajkiem (egg rice).

Jak robi się kurczaka stir fry? Można go przyrządzić na różne sposoby, np. kurczak z kiełkami na patelnię, stir fry kurczak z orzechami, czy kurczak z ananasem i chilli. Jedną z ciekawszych propozycji jest kurczak w sosie słodko-kwaśnym (tzw. sweet and sour chicken). Jak przygotować potrawę?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, studzimy, osuszamy. Czosnek i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Warzywa i kurczaka kroimy w paski. Mieszamy odrobinę oleju z sosem sojowym, mąką ziemniaczaną. Dodajemy do pokrojonego kurczaka, solimy. Mieszamy.

Bardzo mocno rozgrzewamy wok, dodajemy olej. Wrzucamy czosnek i szalotkę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, imbir, smażymy ciągle mieszając. Dodajemy paprykę, pieprz, chilli. Podsmażamy. Wlewamy sok z limonki z odrobiną wody i cukru. Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Na koniec można danie posypać sezamem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka