Trwa ładowanie...

Wołowina po burgundzku – przepis, kalorie i wartości odżywcze

Wołowina po burgundzku to typowe danie kuchni francuskiej. Jest smaczne i pożywne. Przygotowuje się je z mięsa, warzyw i przypraw duszonych w winie i bulionie. Danie najczęściej serwuje się z bagietką lub puree z ziemniaków, najczęściej w towarzystwie czerwonego wina. Jak przyrządzić wołowinę po burgundzku? Ile kalorii ma danie?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to jest wołowina po burgundzku?

Wołowina po burgundzku, czyli Boeuf Bourguignon to danie, które wywodzi się z Burgundii. Uznaje się je za jedno z najbardziej typowych dla kuchni francuskiej.

Tę smakowitą i pożywną potrawkę przygotowuje się z wołowiny, warzyw, a także czerwonego wina i innych dodatków, takich jak bulion wołowy, cebula, szalotki, marchew, boczek i zioła. Całość podsmaża się, a następnie dusi bądź zapieka przez kilka godzin w mieszance bulionu wołowego i czerwonego wina.

2. Przepis na wołowinę po burgundzku

Aby przygotować wołowinę po burgundzku, potrzebne są takie składniki jak:

  • 1 kg wołowiny. Kawałkiem mięsa szczególnie odpowiednim dla tej potrawy jest łopatka, ponieważ pomimo wielogodzinnego gotowania zachowuje miękką konsystencję,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 400 g pieczarek,
  • 3 marchewki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • kilka marynowanych cebulek lub 2 szalotki,
  • 2 łyżki oleju roślinnego, łyżka masła klarowanego – do smażenia,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • liść laurowy,
  • natka pietruszki, tymianek,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: 2 łyżki koniaku, kilka gałązek tymianku, 2 grzyby suszone, łodyga selera naciowego.

Jak przyrządzić wołowinę po burgundzku?

Boczek pokrój w kostkę, a mięso na spore kawałki (kostka o boku około 4 cm). Na patelni zrumień boczek. Przełóż go do dużego żaroodpornego (lub żeliwnego) naczynia.

Do tłuszczu z boczku dodaj olej oraz trochę masła, przesmaż mięso aż do zbrązowienia z każdej strony. Wołowinę smaż partiami na dużym ogniu. Jeśli wrzucisz wszystko, mięso się ugotuje. Przekładaj je sukcesywnie do naczynia z boczkiem.

Na patelnię dodaj pozostały tłuszcz, podsmaż pokrojoną w plasterki marchew i posiekaną cebulę, a także starty czosnek. Pod koniec smażenia posyp wszystko mąką, dopraw solą oraz pieprzem. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego z mięsem.

Do mięsa, boczki i warzyw dodaj bulion, wino oraz koncentrat pomidorowy, a także liść laurowy oraz posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Przykryj naczynie i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Zapiekaj przez 2,5 godziny (Boeuf Bourguignon można też dusić na kuchence).

Przemieszaj potrawę co jakiś czas. Bywa, że trzeba dodać odrobinę wody, by sos zachował idealną konsystencję. W międzyczasie pieczarki pokrój w ćwiartki (chyba że są małe, to nie), podsmaż je na łyżce masła aż będą złociste.

Pod koniec dopraw szczyptą soli oraz pieprzem i odstaw na bok. Do gulaszu (po 2,5 godzinach zapiekania) dodaj pieczarki i marynowane cebulki (szalotki trzeba najpierw podsmażyć), wymieszaj i piecz bez przykrycia przez około 30 minut.

Danie jest gotowe, kiedy widelec łatwo wchodzi w mięso. Mięso powinno być miękkie, to jest rozpadać się pod lekkim naciskiem łyżki. Po przygotowaniu potrawę można odstawić schłodzoną na jeden lub dwa dni, co pozwala jej nabrać dodatkowego smaku.

3. Kalorie i wartości odżywcze Boeuf Bourguignon

Swoje właściwości odżywcze Boeuf Bourguignon zawdzięcza obecności wołowiny, która jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B1 oraz minerałów. Przede wszystkim mięso zawiera sporo żelaza (więcej w porównaniu do mięsa innych gatunków)

Surowa wołowina (mięso i tłuszcz) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 222 kcal. W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym 19,79 g białka (0 g węglowodanów, cukrów i błonnika) oraz 15,42 g tłuszczów, w tym:

  • 6,43 g tłuszczów nasyconych,
  • 6,92 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,66 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 72,0 mg cholesterolu. Wartość kaloryczną, a także odżywczą dania zwiększają pozostałe składniki, takie jak boczek, pieczarki, cebula, marchew i czosnek, a także czerwone wino oraz bulion mięsny, jak również masło, olej, koncentrat pomidorowy i mąka pszenna.

Wołowina po burgundzku to danie bardzo odżywcze i treściwe. Porcja potrawy, czyli około 300 g) dostarcza około 480 kcal, a także 14,32 g tłuszczu, 38,35 g węglowodanów, 3,8 b błonnika i 30,33 g białka.

4. Jak podawać wołowinę po burgundzku?

Wołowinę po burgundzku podaje się z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, a także z warzywami: groszkiem, fasolką szparagową, buraczkami lub ogórkiem kiszonym. Serwuje się do niej czerwone wino. Można także podawać ze świeżą bagietką.

Boeuf Bourguignon to danie, które najlepiej smakuje serwowane na drugi dzień po przygotowaniu. Najlepiej jest przygotować ją wieczorem, piekąc 2,5 godziny i następnego dnia przed podaniem dusić jeszcze 30 minut od zagotowania.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.