Wydziela rakotwórcze substancje. Zakazany do smażenia.

Smażenie może nie tylko zwiększyć kaloryczność przygotowywanych posiłków, ale również mieć negatywny wpływ na zdrowie. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa rodzaj tłuszczu, który wykorzystujemy w kuchni. Niektórych z nich powinniśmy zdecydowanie unikać podczas smażenia.

Trzy najgorsze tłuszcze do smażeniaTrzy najgorsze tłuszcze do smażenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Olej lniany

Do smażenia potraw nie powinniśmy dodawać oleju lnianego, choć to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu.

Olej lniany wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz ułatwia trawienie, więc warto dodać go zimnych sałatek, past albo koktajli.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych olej lniany nie jest odpowiedni do obróbki termicznej. Ma niską temperaturę dymienia, a ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, podczas smażenia utlenia się i tworzy niebezpieczne dla zdrowia nadtlenki, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy.

Olej rydzowy

Kolejnym tłuszczem, którego powinniśmy unikać podczas smażenia, jest olej rydzowy. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, a także jest świetnym źródłem witaminy E, ale nie sprawdzi się do smażenia potraw.

Podobnie do oleju lnianego, jest tłoczony na zimno i należy go stosować jako dodatek do sałatek, kaszy albo gotowanych warzyw, ponieważ obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte.

Margaryna twarda

Margaryna twarda to produkt, który nie powinien być używany do smażenia potraw, ze względu na zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Kwasy tłuszczowe trans, które powstają w wyniku procesu utwardzania olejów roślinnych, są niezwykle szkodliwe dla zdrowia.

Regularne smażenie ulubionych potraw na margarynie twardej zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu, ponieważ zawarte w niej tłuszcze wpływają na podniesienie poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, a obniżają stężenie cholesterolu HDL w organizmie.

Wiele produktów jest zanieczyszczonych przez wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), które mają właściwości kancerogenne, a margaryna może być jednym z nich. Już samo smażenie na niej, może sprawić, że podczas obróbki termicznej, szkodliwe substancje przenikają do żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka