4 z 6Przetworzone mięso szkodzi najbardziej
Naukowych dowodów na szkodliwy wpływ nadmiaru mięsa na zdrowie wciąż przybywa. Szkodzi zwłaszcza to przetworzone, które zostało uznane za rakotwórcze. Dlatego kiełbasy, szynki, boczki i pasztety to lista produktów, których powinny zniknąć z codziennej diety.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała przetworzone mięso jako czynnik, który powoduje nowotwory. Eksperci wskazują, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc.
"Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - ostrzegają żywieniowcy z "Dietetyki nie na żarty".
"Analizy matematyczne pokazują, że jeśli spożycie przetworzonego mięsa zmniejszylibyśmy z 50 g dziennie do zera to zyskalibyśmy 1,5 - 2 lata życia" - podkreślają dietetycy
22 ekspertów z 10 różnych krajów dokonało przeglądu ponad 800 badań i artykułów naukowych. Badacze byli zgodni co do wniosków. Spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. Wystarczy zjeść 4 plastry boczku lub jednego hot doga.