Wykańczają układ nerwowy, są rakotwórcze. Trudno uwierzyć, do czego je dodają

Konserwanty są dodawane do żywności na potęgę, trudno je więc całkowicie wyeliminować z codziennej diety. Warto jednak maksymalnie ograniczać ich ilość, bo w nadmiarze szkodzą zdrowiu. Na które szczególnie trzeba uważać?

Konserwanty są powszechnym dodatkiem do żywnościKonserwanty są powszechnym dodatkiem do żywności
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Wszechobecne konserwanty

Za plagą otyłości, chorób układu krążenia czy nowotworów w dużej mierze stoi niezdrowa dieta. Ideałem byłoby jeść tylko ekologiczne i w stu procentach bezpieczne dla zdrowia produkty, które nie zawierają żadnych szkodliwych dodatków.

Nie zawsze są one jednak tak łatwo dostępne, a za ich jakość trzeba zazwyczaj sporo zapłacić. Dlatego wiele osób sięga po to, co może dostać w najbliższym sklepie. Niestety, powszechnie dostępna żywność jest często wręcz nafaszerowana ulepszaczami.

Warto mieć świadomość, jakie konserwanty są najbardziej szkodliwe, by móc je wyeliminować.

Konserwanty dodawane do serów mogą się przekształcać w rakotwórcze związki
Konserwanty dodawane do serów mogą się przekształcać w rakotwórcze związki © Getty Images

Sorbinian potasu

Dodatek o symbolu E202 jest nagminnie dodawany m.in. do pieczywa, słodyczy, napojów, dżemów i galaretek. Można go również znaleźć w serach, mięsach czy wędzonych rybach.

Ma zapobiegać rozwojowi bakterii i grzybów, ale jego nadmiar ma fatalny wpływ na zdrowie. Może wywołać alergie, sprzyja astmie i jest szkodliwy dla układu nerwowego.

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzienne spożycie sorbinianu potasu nie powinno przekraczać 25 mg na kilogram masy ciała.

Kwas benzoesowy

Kwas benzoesowy (E210) to popularny dodatek, m.in. do soków, napojów gazowanych oraz przetworów owocowych i warzywnych. Trafia także do lodów, gotowych sosów czy konserw rybnych.

Zapobiega rozwojowi bakterii i jest też wykorzystywany jako sztuczny aromat. Nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju m.in. alergii i astmy. Ponadto, bardzo szkodliwa jest jego interakcja z witaminą C, która może prowadzić do powstania rakotwórczego benzenu.

Jego dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 5 mg na kilogram masy ciała.

Benzoesan sodu

Konserwant o symbolu E211 bez problemu znajdziemy, m.in. w marynatach, konserwach rybnych, margarynach czy gotowych sosach.

Nadmiernego spożycie może prowadzić do alergii i jest szkodliwe dla przewodu pokarmowego, gdyż podrażnia żołądek. U dzieci może wywołać nadpobudliwość. Podobnie jak kwas benzoesowy wchodzi w szkodliwe interakcje z witaminą C.

Maksymalna dzienna dawka to 5 mg na kilogram masy ciała.

Dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki oznaczony symbolem E220 to dodatek m.in. do wina i suszonych owoców. Co ciekawe, to nie tylko konserwant, ale także składnik smogu. Jeśli przesadzimy z nim, spożywając regularnie produkty, do których jest dodawany, narażamy się na bóle głowy, nudności i biegunki. Może też sprzyjać astmie.

Bezpieczna dzienna dawka to 0,7 mg na kilogram masy ciała.

Azotyn i azotan potasu

Azotyn i azotan potasu (E249, E252) to popularne konserwanty wykorzystywane do konserwowania mięsa i produkcji żółtego sera. Zapobiegają powstawaniu jadu kiełbasianego.

Są bardzo niebezpieczne, bo podczas trawienia mogą się przekształcać się w związki o działaniu rakotwórczym.

W tym przypadku Światowa Organizacja Zdrowia również precyzyjnie określiła bezpieczną dzienną dawkę - 3,7 mg na kilogram masy ciała.

Azotyn i azotan sodu

Podobnie jak azotyn i azotan potasu, również związki sodu (E250, E251) są powszechnie wykorzystywane do konserwowania mięsa i serów, a ich nadmiar jest równie szkodliwy dla zdrowia.

Podczas trawienia rozkładają się na rakotwórcze nitrozoaminy. W tym przypadku maksymalna dzienna dawka jest jeszcze mniejsza i wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka