Trwa ładowanie...

Wykazuje antyrakowe działanie. Przyprawa reguluje też poziom cukru

Avatar placeholder
21.02.2024 12:56
Ta przyprawa wykazuje antyrakowe działanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni
Ta przyprawa wykazuje antyrakowe działanie. Każdy z nas ma ją w swojej kuchni (Getty Images)

Zdrowe odżywianie wcale nie musi bazować jedynie na fantazyjnych i drogich produktach. Nawet pojedyncza przyprawa może odmienić posiłek, a niesie ze sobą całą masę korzyści zdrowotnych.

spis treści

1. Zdrowa przyprawa

Niewiele osób wyobraża sobie gotowanie bez przypraw. Wiele z nich nie tylko świetnie smakuje i dodaje daniu charakter, ale także obfituje w składniki odżywcze cenne dla naszego zdrowia.

Słodka papryka nie jest więc wyjątkiem. Co więcej, ta niepozorna przyprawa ma właściwości przeciwnowotworowe, a jedna łyżka pokrywa 19 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

W tym czerwonym proszku znajdziemy też witaminę C i E, a także żelazo, magnez, potas i błonnik. Jednak to bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że warto regularnie dodawać ją do potraw.

Zobacz film: "Uwodzi zapachem i smakiem. Oto dlaczego tak ciężko nam się oprzeć korzennym przyprawom"

2. Antyrakowa przyprawa

Przyprawa napakowana jest beta-karotenem luteiną i zeaksantyną. Według naukowców te przeciwutleniacze zwalczają stres oksydacyjny i obniżają ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych.

W 2012 roku przeprowadzono nawet badanie z udziałem 2 tys. kobiet. Wyniki ujawniły, że wysoki poziom karotenoidów we krwi obniża ryzyko zachorowania na raka piersi aż o 25-30 proc.

Ponadto związki roślinne zawarte w papryce wykazują właściwości przeciwzapalne. Przyprawa reguluje też poziom cukru we krwi, a tym samym korzystnie wpływa na osoby zmagające się z cukrzycą.

3. Na cholesterol i trawienie

Badanie z 2009 roku wykazało, że regularne sięganie po paprykę podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, a jednocześnie obniża stężenie tego złego, znanego jako cholesterol LDL.

Dodanie papryki do potraw może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawie trawienia. To niskokaloryczna przyprawa, która sprawdzi się w wielu daniach. Można ją dorzucić do mięs, ryb i warzyw.

Świetnie sprawdzi się też z twarogiem, sałatkami, gulaszami oraz zupami. Można poeksperymentować z różnego rodzaju marynatami i sosami, skorzystają nie tylko kubki smakowe, ale także zdrowie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze