Wymiata trójglicerydy, zbija ciśnienie. "Jako kardiolog polecam"
Olej z awokado jest pyszny, odżywczy i łatwy w użyciu. Jest bogaty w kwas oleinowy, tłuszcze wielonienasycone, karotenoidy i inne bogate w przeciwutleniacze składniki odżywcze, które są powiązane z poprawą zdrowia serca, skóry i oczu.
1. Kardiolożka: producenci oleju często oszukują
Anna Bartusiak-Chatys jest kardiolożką z 15 letnią praktyką lekarską i lekarką medycyny stylu życia. Na swoim profilu na Instagramie @lekarz.kardiolog pomaga odzyskać zdrowie opierając się na naturalnych metodach leczenia.
W jednym z nagrań podkreśliła zdrowotne właściwości mało znanego, ale wartego uwagi tłuszczu.
- Jako kardiolog polecam do stosowania w kuchni olej z awokado. Olej z awokado zawiera duże ilości kwasu oleinowego (jednonienasyconego), który wywiera korzystne efekty na nasz układ krwionośny poprzez wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów - mówi i dodaje, że ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co wiąże się z dużą zawartością witaminy E.
Dodatkową jego zaletą, jak podkreśla lekarka, jest fakt, że olej z awokado ma wysoką temperaturę dymienia (295 st. C) co oznacza, że "można stosować go do gotowania, pieczenia oraz smażenia".
Jednak Bartusiak-Chlebus dodaje, że problemem jest jedynie fakt, że "producenci oleju z awokado często oszukują, dodając do niego oleje słabszej jakości".
2. Inne zalety oleju z awokado
Olej z awokado to naturalny olej tłoczony z miąższu awokado - aż w 60 proc. składa się ze zdrowego dla serca kwasu oleinowego, jednonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-9.
Ten kwas tłuszczowy jest również głównym składnikiem oliwy z oliwek i uważa się, że jest częściowo odpowiedzialny za jej korzyści zdrowotne. Ponadto około 12 proc. oleju z awokado to tłuszcz nasycony, a około 13 proc. to tłuszcz wielonienasycony.
W badaniach porównano olej z awokado z lekiem na ciśnienie krwi - testy trwały 45 dni. Odkryto, że olej z awokado obniżał rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 21,2 proc. i 15,5 proc. i miał podobne działanie do leku w obniżaniu ciśnienia krwi.
Inne badanie wykazało, że olej z awokado był skuteczny w obniżaniu poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL (złego) i nie wpływał na cholesterol HDL (dobry). Te efekty były porównywalne z oliwą z oliwek, innym olejem zdrowym dla serca.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.