Trwa ładowanie...

Wystarczą 4 filiżanki dziennie. Pomogą uchronić przed cukrzycą typu 2

 Katarzyna Kurek
25.09.2022 16:40
4 filiżanki herbaty dziennie
4 filiżanki herbaty dziennie (Adobe Stock)

Cukrzyca typu 2 to poważna choroba metaboliczna, która dotyka wiele osób na całym świecie. Można jej jednak zapobiegać – jak pokazują badania, wystarczy regularne picie herbaty. Dowiedli tego naukowcy z uniwersytetu w Wuhan. Kluczową kwestią jest jednak ilość spożytego naparu. Ile filiżanek herbaty dziennie pić, by wspomóc organizm?

spis treści

1. Herbata w profilaktyce cukrzycy typu 2

Naukowcy z Wuhan University of Science and Technology w Chinach postanowili sprawdzić, czy regularne picie herbaty ma związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.

W tym celu przebadali grupę osób o średniej wieku 42 lata (2583 mężczyzn, 2616 kobiet), bez historii cukrzycy typu 2 w rodzinie. Badani zostali zrekrutowani w 1997 roku i obserwowani do 2009 roku. Przy czym 46 proc. uczestników deklarowało picie herbaty.

Zobacz film: "Zobacz dlaczego lepiej nie pić herbaty z cytryną!"

Choroba rozwinęła się u ok. 10 proc. badanych (522 osoby). W analizie wyników badania naukowcy uwzględnili wszystkie inne czynniki, które mogły wpłynąć na ryzyko rozwinięcia się choroby. Na tej podstawie zauważono, że u osób, które sięgały po herbatę, ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. było podobne w porównaniu do osób, które jej nie piły. Jednak nie brano pod uwagę ilości wypijanego naparu.

W kolejnych krokach badacze dokonali przeglądu wszystkich badań kohortowych (19 innych badań, łącznie ponad 1 mln badanych osób) na temat związku między piciem herbaty (czarnej, zielonej lub oolong) a ryzykiem cukrzycy typu 2.

Po przeprowadzonej metaanalizie uczeni z Wuhan wysunęli wnioski, że na zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 ma wpływ ilość spożywanego naparu.

2. Ile szklanek herbaty dziennie?

Zauważono, że niezależnie od płci badanych, miejsca ich zamieszkania, czy rodzaju wypijanego naparu, kluczową kwestią pozostawała przede wszystkim ilość wypijanej herbaty.

Badani, którzy spożywali ok. 1-3 filiżanki dziennie zmniejszyli u siebie ryzyko rozwoju choroby średnio o 4 proc. w porównaniu do osób, które nie piły herbaty. Z kolei w grupie osób spożywającej co najmniej 4 filiżanki naparu dziennie, ryzyko zachorowania na cukrzycę było mniejsze aż o 17 proc.

3. Herbata z mlekiem

Główna autorka badań Xiaying Li z Wuhan University of Science and Technology w Chinach uważa, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. może się jeszcze zmniejszyć, jeśli do naparu zostanie dodane mleko.

Choć obecnie nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy, to jednak istnieją badania, z których wynika, że produkty mleczne mogą działać przeciwcukrzycowo.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze