Wystarczy 100 ml soku. "Polska cytryna" obniży glukozę i wzmocni odporność
Późna jesień to najlepszy czas na zrywanie pigwy. Owoc ten ma szczególne właściwości i wyjątkowy smak, przez co jest bardzo popularny w przetwórstwie domowym. Bezcukrowy naturalny sok z pigwy można nawet włączyć do diety cukrzycowej. W czym "polska cytryna" pomaga diabetykom?
1. Pigwa nie tylko na odporność
Pigwa, nazywana też "polską cytryną", idealnie wspiera organizm w okresie jesienno-zimowym. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy w czasie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę. Jednak to nie jedyne cenne właściwości owocu.
"Polska cytryna" jest niskokaloryczna, bogata w przeciwutleniacze, znajdują się w niej duże ilości polifenoli i pektyn. Zawiera fosfor, potas, magnez, miedź, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B.
Sok z pigwy działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie suchego kaszlu. Regeneruje wątrobę oraz pobudza trawienie. Świetnie sprawdza się w przypadku niestrawności, zaburzeń trawienia, czy zgagi. Działa uspokajająco i łagodzi objawy związane z jesiennym przesileniem. Obniża ciśnienie oraz cholesterol.
Pigwa ma niski indeks glikemiczny (35) oraz niewielki ładunek glikemiczny. Dlatego też w odpowiednich ilościach może być spożywana przez diabetyków.
2. Obniża poziom glukozy we krwi
W niektórych rejonach świata jej liście wykorzystuje się, by wspomóc leczenie cukrzycy. Ekstrakty i napary z liści rośliny wpływają na poziom glukozy we krwi – obniżają go. Podobne właściwości mają także owoce pigwy.
Owoc wspomaga pracę wątroby i nerek, czyli narządów szczególnie narażonych na uszkodzenie w tej chorobie metabolicznej. Ponadto zawarte w pigwie antyoksydanty i polifenole chronią układ krwionośny przed powikłaniami cukrzycy.
3. Nie więcej niż 100 ml
Naturalny sok z pigwy bez dodatku cukru i innych substancji słodzących pozwala cieszyć się wszystkimi cennymi właściwościami owocu. W takiej postaci może być on spożywany także przez diabetyków, jednak tylko w ograniczonych ilościach. Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić jednorazowo więcej niż 100 ml soku pigwowego.
Warto także pamiętać, że sok z pigwy nie zastąpi leczenia cukrzycy, może być tylko jednym z elementów wspomagających dietę diabetyków.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl