Trwa ładowanie...

Wystarczy 100 ml soku. "Polska cytryna" obniży glukozę i wzmocni odporność

Późna jesień to najlepszy czas na zrywanie pigwy. Owoc ten ma szczególne właściwości i wyjątkowy smak, przez co jest bardzo popularny w przetwórstwie domowym. Bezcukrowy naturalny sok z pigwy można nawet włączyć do diety cukrzycowej. W czym "polska cytryna" pomaga diabetykom?

spis treści

1. Pigwa nie tylko na odporność

Pigwa, nazywana też "polską cytryną", idealnie wspiera organizm w okresie jesienno-zimowym. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy w czasie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę. Jednak to nie jedyne cenne właściwości owocu.

Zobacz film: "Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie"

"Polska cytryna" jest niskokaloryczna, bogata w przeciwutleniacze, znajdują się w niej duże ilości polifenoli i pektyn. Zawiera fosfor, potas, magnez, miedź, wapń, żelazo, a także witaminy z grupy B.

Sok z pigwy działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie suchego kaszlu. Regeneruje wątrobę oraz pobudza trawienie. Świetnie sprawdza się w przypadku niestrawności, zaburzeń trawienia, czy zgagi. Działa uspokajająco i łagodzi objawy związane z jesiennym przesileniem. Obniża ciśnienie oraz cholesterol.

Pigwa ma niski indeks glikemiczny (35) oraz niewielki ładunek glikemiczny. Dlatego też w odpowiednich ilościach może być spożywana przez diabetyków.

2. Obniża poziom glukozy we krwi

W niektórych rejonach świata jej liście wykorzystuje się, by wspomóc leczenie cukrzycy. Ekstrakty i napary z liści rośliny wpływają na poziom glukozy we krwi – obniżają go. Podobne właściwości mają także owoce pigwy.

Owoc wspomaga pracę wątroby i nerek, czyli narządów szczególnie narażonych na uszkodzenie w tej chorobie metabolicznej. Ponadto zawarte w pigwie antyoksydanty i polifenole chronią układ krwionośny przed powikłaniami cukrzycy.

3. Nie więcej niż 100 ml

Naturalny sok z pigwy bez dodatku cukru i innych substancji słodzących pozwala cieszyć się wszystkimi cennymi właściwościami owocu. W takiej postaci może być on spożywany także przez diabetyków, jednak tylko w ograniczonych ilościach. Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny pić jednorazowo więcej niż 100 ml soku pigwowego.

Warto także pamiętać, że sok z pigwy nie zastąpi leczenia cukrzycy, może być tylko jednym z elementów wspomagających dietę diabetyków.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Diabetycy mogą jednorazowo wypić 100 ml bezcukrowego soku pigwowego
Diabetycy mogą jednorazowo wypić 100 ml bezcukrowego soku pigwowego (Getty Images)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.