Trwa ładowanie...

Wystarczy 150 g dziennie. Małe owoce ratują serce, chronią mózg

Avatar placeholder
03.01.2025 09:36
Te owoce zawierają silnie działające roślinne antyoksydanty
Te owoce zawierają silnie działające roślinne antyoksydanty (Getty Images)

Małe, niepozorne owoce o intensywnym smaku skrywają w sobie bogactwo witamin i składników odżywczych. Wspierają odporność, poprawiają wzrok i opóźniają procesy starzenia. Badania nie kłamią: włączenie owoców do diety może również zmniejszać ryzyko zawału serca i chorób układu sercowo-naczyniowego.

spis treści

1. Bórówka. Skarbnica witamin i polifenoli

Borówka amerykańska to jeden z najzdrowszych owoców dostępnych w polskich sklepach przez cały rok. Choć latem, gdy można uprawiać je w ogrodzie, są najświeższe i najbogatsze w wartości odżywcze, warto sięgać po nie również zimą. Te niewielkie jagody cieszą się ogromną popularnością na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Owoce są prawdziwą skarbnicą witamin. Zawierają witaminę C (9,6 mg w 100 g), witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina i B6. Są także źródłem minerałów: wapnia, żelaza, potasu, sodu, cynku i magnezu.

Borówka amerykańska to źródło antocyjanów
Borówka amerykańska to źródło antocyjanów (Getty Images)
Zobacz film: "Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej"

Bogate w antyoksydanty, w tym antocyjany, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. To właśnie antocyjany odpowiadają za intensywny kolor borówki i jednocześnie uznawane są za najsilniej działający rodzaj antyoksydantów. Jedno z badań dowiodło, że regularne występowanie w diecie antocyjanów może redukować ryzyko zawału serca u kobiet o spektakularne 32 proc. Z kolei analiza naukowców opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazuje, że spożywanie ok. 150 g borówki dziennie zmniejsza aż o 15 proc. ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

2. Borówka amerykańska. Jak spożywać?

Regularne spożywanie borówek amerykańskich wspiera trawienie, układ sercowo-naczyniowy oraz odporność. Dodatkowo owoce te mogą poprawiać koncentrację, zdolność uczenia się i ogólne samopoczucie. Pozytywnie wpływają na wzrok, pomagają zachować młody wygląd skóry i dodają energii, co czyni je idealną przekąską dla osób aktywnych fizycznie.

Borówki doskonale smakują na surowo jako zdrowa przekąska. Można je dodawać do owsianki, tart owocowych, ciast i deserów w różnym wydaniu, takich jak galaretki, musy czy konfitury. Świetnym pomysłem jest przygotowanie z nich soku albo pożywnego smootgie bogatego w antyoksydanty z dodatkiem innych owoców, na przykład malin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze