Wystarczy 150 g dziennie. Małe owoce ratują serce, chronią mózg

Małe, niepozorne owoce o intensywnym smaku skrywają w sobie bogactwo witamin i składników odżywczych. Wspierają odporność, poprawiają wzrok i opóźniają procesy starzenia. Badania nie kłamią: włączenie owoców do diety może również zmniejszać ryzyko zawału serca i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Te owoce zawierają silnie działające roślinne antyoksydantyTe owoce zawierają silnie działające roślinne antyoksydanty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bórówka. Skarbnica witamin i polifenoli

Borówka amerykańska to jeden z najzdrowszych owoców dostępnych w polskich sklepach przez cały rok. Choć latem, gdy można uprawiać je w ogrodzie, są najświeższe i najbogatsze w wartości odżywcze, warto sięgać po nie również zimą. Te niewielkie jagody cieszą się ogromną popularnością na całym świecie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.

Owoce są prawdziwą skarbnicą witamin. Zawierają witaminę C (9,6 mg w 100 g), witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina i B6. Są także źródłem minerałów: wapnia, żelaza, potasu, sodu, cynku i magnezu.

Bogate w antyoksydanty, w tym antocyjany, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. To właśnie antocyjany odpowiadają za intensywny kolor borówki i jednocześnie uznawane są za najsilniej działający rodzaj antyoksydantów. Jedno z badań dowiodło, że regularne występowanie w diecie antocyjanów może redukować ryzyko zawału serca u kobiet o spektakularne 32 proc. Z kolei analiza naukowców opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazuje, że spożywanie ok. 150 g borówki dziennie zmniejsza aż o 15 proc. ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska to źródło antocyjanów
Borówka amerykańska to źródło antocyjanów © Getty Images

Borówka amerykańska. Jak spożywać?

Regularne spożywanie borówek amerykańskich wspiera trawienie, układ sercowo-naczyniowy oraz odporność. Dodatkowo owoce te mogą poprawiać koncentrację, zdolność uczenia się i ogólne samopoczucie. Pozytywnie wpływają na wzrok, pomagają zachować młody wygląd skóry i dodają energii, co czyni je idealną przekąską dla osób aktywnych fizycznie.

Borówki doskonale smakują na surowo jako zdrowa przekąska. Można je dodawać do owsianki, tart owocowych, ciast i deserów w różnym wydaniu, takich jak galaretki, musy czy konfitury. Świetnym pomysłem jest przygotowanie z nich soku albo pożywnego smootgie bogatego w antyoksydanty z dodatkiem innych owoców, na przykład malin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. TOP Gotowanie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka