Wystarczy jeden błąd. Domowe przetwory wypełniają się toksynami

Początek jesieni to niemal ostatni moment, by zamknąć smak lata w słoikach. Niestety, wiele osób popełnia błędy, które mogą być groźne dla zdrowia, a nawet życia. Główny Inspektorat Sanitarny postanawia przypomnieć, w jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo jesiennych weków.

Jesienią Polacy chętnie przygotowują przetwory z warzyw i owocówJesienią Polacy chętnie przygotowują przetwory z warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

W przetworach może kryć się groźna neurotoksyna

Dżemy, kompoty, kiszonki i warzywa w occie, keczupy oraz sosy, a nawet leczo na bazie świeżych, ogrodowych warzyw. Polacy od połowy lata aż do późnej jesieni chętnie przygotowują domowe przetwory. Większość wie, że błędy w przygotowaniu to ryzyko, że potrawa się zepsuje, zanim po nią sięgniemy zimą.

Jednak wciąż zbyt mało osób ma świadomość tego, że jest znacznie większe zagrożenie. Mowa o jadzie kiełbasianym, którego źródłem jest bakteria Clostridium botulinum. To bardzo silna neurotoksyna, która w Polsce co roku odpowiada za 20 do nawet 40 przypadków zatruć. Znamienny jest fakt, że według statystyk fatalne zatrucia najczęściej pojawiają się w okresie od lata do jesieni – czyli wtedy, kiedy smaki lata zamykamy w słoikach.

"Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców" – informuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH).

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Domowe przetwory to sposób na zamknięcie w słoikach smaków lata
Domowe przetwory to sposób na zamknięcie w słoikach smaków lata © Pixabay

Uważaj na ten błąd

Jak uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym? Ci, którzy lubią w słoiku zamknąć zasmażane buraki na zimę czy aromatyczny sos z pomidorów lub leczo na bazie cukinii i papryki muszą wiedzieć, że nie ma drogi na skróty.

By zminimalizować ryzyko wytworzenia toksyny botulinowej, konieczne jest co najmniej trzykrotne pasteryzowanie potrawy w odstępie jednej doby – pierwszego, drugiego oraz trzeciego dnia gotowanie jej w temperaturze 65-85 stopni Celsjusza przez co najmniej 30 minut.

To właśnie pasteryzacja gwarantuje zahamowanie wzrostu lub zniszczenie drobnoustrojów patogennych, nie tylko pod postacią Clostridium botulinum.

Domowe przetwory – wskazówki GIS

Inspektorat przypomina, że podstawą jest zachowanie higieny, czyli mycie rąk, ale także blatów, desek do krojenia i innych powierzchni mających kontakt z żywnością na każdym etapie przygotowań przetworów.

Oto co jeszcze jest ważne:

  • wybór produktów – przetwory przygotowujemy z warzyw i owoców dojrzałych, ale nie uszkodzonych, by zminimalizować ryzyko rozwoju toksycznej, rakotwórczej pleśni,
  • pojemniki – szklane z zakrętką typu twist-off, weki czy butelki - muszą być dokładnie umyte, a następnie wyparzone, co również zapobiega psuciu się potrawy, a także pojawieniu się groźnych mykotoksyn,
  • odpowiednie przechowywanie – w niskiej temperaturze, w miejscach ciemnych; każdy słoik powinien mieć także etykietę z informacją o tym, co zawiera i jaki jest termin spożycia produktu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka