Trwa ładowanie...

Wystarczy jedno jajko. Moja babcia tak robiła i nigdy nie bolały ją stawy

Avatar placeholder
Dominika Najda 27.10.2023 13:30
Niecodzienny okład pomoże uporać sie z bólem stawów. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni
Niecodzienny okład pomoże uporać sie z bólem stawów. Wszystkie składniki znajdziesz w kuchni (Getty Images)

Jajka w różnej formie często trafiają na nasze stoły. Znane są też ze swojego bogactwa składników odżywczych. Okazuje się jednak, że mogą okazać się skutecznym sposobem na radzenie sobie z bólem stawów.

spis treści

1. Okład na bolące stawy

Dla wielu osób z pewnością zaskoczeniem będzie wiadomość, że jajka mogą pomóc uporać się z uciążliwym problemem, jakim jest ból stawów. Wszystko dzięki ich zdolności wzmacniania tkanki stawowej, więzadeł i kości w obszarze stanów zapalnych.

Metoda z pewnością jest dość niekonwencjonalna, ale nie zaszkodzi spróbować. Miksturę na łagodzenie bólu stawów przygotujesz w kilka minut, a do tego jest banalnie prosta. Będziesz potrzebować:

Zobacz film: "Produkty, które łagodzą zapalenie stawów"
  • 2 jajka,
  • 15 g soli,
  • gazę,
  • elastyczny bandaż.

Zacznij od oddzielenia żółtek i białek. Do żółtek dodaj sól i dokładnie wymieszaj, a powstałą miksturą nasącz gazę i przyłóż na bolące miejsce. Na koniec owiń staw bandażem, by utrzymać okład w miejscu. Mieszankę z jajek trzymaj minimum 40 minut na obolałym miejscu.

Jak działa okład? Jajka dostarczą cenne minerały, a sól, dzięki zawartości magnezu, może pomóc złagodzić stan zapalny i ból.

2. Zalety jajek

Warto pamiętać, że wszelkie problemy zdrowotne w pierwszej kolejności powinny być konsultowane ze specjalistą. Okład z jajek może złagodzić ból, ale nie zastąpi konwencjonalnych metod leczenia.

Jajka warto również włączyć do diety. Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie.

To doskonałe źródło choliny, która jest ważna dla funkcji mózgu i układu nerwowego, a także pomaga w zapobieganiu chorobom wątroby. Ponadto dostarczają niezbędnych aminokwasów.

To także jedno z nielicznych naturalnych źródeł witaminy D. Jajka przyczyniają się do ochrony oczu ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny. Ten sycący produkt można przygotować na wiele sposobów, dlatego dobrze mieć je zawsze w swojej lodówce.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze