Wzięli pod lupę parówki z popularnych stacji. To w nich znaleźli

Hot-dogi ze stacji paliw to produkt już tak samo dobrze zakorzeniony w gastronomicznej popkulturze, co smażone kurczaki ze znanej sieci fast foodów czy burgery z frytkami z innej. Idealne na szybki głód, w podróżach dalekich i bliskich. Ale czy na pewno? Jak się okazuje, skład parówek daleki jest od ideału.

Pod lupę wzięli kiełbaski do hot-dogów. Woda, skórki wieprzowe i skrobia modyfikowanaPod lupę wzięli kiełbaski do hot-dogów. Woda, skórki wieprzowe i skrobia modyfikowana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Co kryją parówki ze stacji paliw?

"Fakt" postanowił zlustrować skład parówek, jakie trafiają do hot-dogów na stacjach paliw. Wcześniej pod lupę trafiła gramatura, wielkość oraz smak. Tym razem poprosili o udostępnienie składu parówek ze stacji paliw w okolicach Bydgoszczy. Czego się dowiedzieli?

Amatorzy hot-dogów na stacji BP otrzymują parówkę "berlinka", w której składzie znajduje się:

  • 51 proc. mięsa wieprzowego,

  • woda,

  • 20 proc. mięsa z kurczaka,

  • sól,

  • białko wieprzowe kolagenowe,

  • stabilizatory (E451, E450),

  • wzmacniacz smaku (E621),

  • glukoza, skrobia modyfikowana, przyprawy, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca.

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego

Co się kryje w składzie parówek?
Co się kryje w składzie parówek? © Pixabay

Na stacji Cirkle K skład parówki prezentuje się następująco:

  • 33 proc. mięsa wieprzowego,

  • 22 proc. mięsa wołowego,

  • woda,

  • skrobia ziemniaczana,

  • skórki wieprzowe,

  • sól spożywcza, tłuszcz wieprzowy, dekstroza, błonnik ziemniaczany, cebula suszona, przyprawy, ekstrakty przypraw, substancja konserwująca.

Ci, którzy po hot-doga wybierają się na stację Shell, w kiełbasce włoskiej odnajdą:

  • 85 proc. mięsa wieprzowego,

  • wodę,

  • sól,

  • skrobię modyfikowaną, błonniki roślinne (pszenny bezglutenowy, marchwiowy), przyprawy, pomidory suszone, regulator kwasowość: cytrynian sodu, kwas jabłkowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, cukier, glukoza, aromaty, stabilizatory, zioła, cukier karmelizowany, przeciwutleniacz, substancją konserwująca: azotyn sodu.

Kabanos XXL ze stacji Moya w składzie ma:

  • mięso wieprzowe,

  • mięso wołowe,

  • wodę,

  • skrobię kukurydzianą, sól, błonnik pszenny bezglutenowy, przyprawy, stabilizatory, cukier, ekstrakty przypraw, aromaty, wzmacniacz smaku, regulator kwasowości, przeciwutleniacz.

Parówki ze stacji MOL w składzie mają:

  • 74 proc. mięsa wieprzowego,

  • wodę,

  • skrobię ziemniaczaną,

  • koncentrat białka sojowego,

  • błonnik pszenny bezglutenowy, aromat, glukoza, regulator kwasowości, stabilizatory, wzmacniacz smaku, substancja konserwująca.

Stacja paliw Orlen nie podaje dokładnego składu parówek, informuje jednak, że kiełbaski zawierają 90 proc. mięsa pochodzącego z polskich hodowli oraz konserwant: azotyn sodu.

"Może sprzyjać rozwojowi nowotworów"

Nie jest tajemnicą, że im wyższa zawartość mięsa w składzie kiełbasek czy parówek, tym lepiej dla naszego zdrowia. Tam natomiast, gdzie zawartość mięsa nie przekracza 70 proc., konieczne jest zastosowanie wypełniaczy. Niedostatek mięsa wpływa również na smak, dlatego niższa jakość parówki to też więcej dodatków smakowych, w tym soli, cukru czy glutaminianu sodu.

- Idealnie, gdy w kiełbasie znajduje się 80-90 proc. mięsa, zwracajmy na to uwagę. Patrzmy czy nie ma wypełniaczy, glutaminianu sodu, który może prowadzić do nadciśnienia - przypominała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska.

Ekspertka wyjaśniała również, że niezależnie od składu tego typu produktów, warto ograniczać spożycie czerwonego mięsa do 350-500 g tygodniowo.

- Czerwone mięso może sprzyjać rozwojowi nowotworów, w tym rakowi jelita grubego. To też źródło kwasów tłuszczowych nasyconych, które mogą prowadzić do chorób układu krążenia - alarmowała dietetyczka.

Badania wskazują, że w szczególności przetworzone czerwone mięso jest wysoce szkodliwe - wpływa niekorzystnie na lipidogram, może zwiększać ryzyko nadwagi i otyłości czy rozwoju cukrzycy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka