Wzmacnia serce i mózg. Jedna z najsłynniejszych polskich ryb

W polskiej kuchni bez trudu można znaleźć mnóstwo pysznych potraw, które nie tylko zachwycają smakiem, ale są również bardzo zdrowe. Podstawą jednego z tradycyjnych przysmaków jest ryba, której właściwości cenione są od bardzo dawna. Ten gatunek przygotujesz też na wiele innych sposobów.

Doskonała polska ryba nie tylko w smaku, ale i dla zdrowia. Serce i mózg podziękują za taki posiłekDoskonała polska ryba nie tylko w smaku, ale i dla zdrowia. Serce i mózg podziękują za taki posiłek
Źródło zdjęć: © Getty Images

Cenna polska ryba

Przez wieki kuchnia polska słynęła z doskonałych potraw z ryb ze słodkowodnych zbiorników. Najbardziej rozpoznawalne danie, które zdobyło uznanie na terenie całej Europy, to polski szczupak. To ryba poddawana gotowaniu, serwowana w sosie o intensywnym, pikantnym, słodkim i kwaśnym smaku.

Najstarsza receptura na ten polski specjał pochodzi z XV-wiecznych Czech. Natomiast od XVI wieku polskim szczupakiem zajadali się m.in. Szwedzi, Niemcy i Włosi.

Dzisiaj szczupak wciąż jest jedną z najbardziej cenionych ryb. Warto po niego sięgać nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Gatunek jest bogaty w składniki odżywcze, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie. Wspiera pracę serca i mózgu, a także pomaga budować odporność, korzystnie wpływa na kości.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Szczupak jest cennym źródłem witaminy D, która wzmacnia kości i mięśnie. Jego mięso zawiera również kwasy omega-3, które mają działanie przeciwzapalne. Korzystnie wpływają na serce, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i kontrolować poziom cholesterolu.

W mięsie szczupaka znajduje się również witamina B12, która wspiera pracę mózgu i komórek nerwowych. Jest niezwykle ważna dla osób cierpiących na anemię.

To także bogate źródło witaminy B3, która jest niezbędna przy zaburzeniach wchłaniania jelitowego. Z kolei mangan pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego ryba ta jest zalecana dla diabetyków.

Szczupak jest również sprzymierzeńcem urody, ma pozytywny wpływ na skórę (powinny go spożywać osoby z trądzikiem i łuszczycą i chroni przed wypadaniem włosów.

Szczupak jest szczególnie polecany do spożycia w okresie jesienno-zimowym ze względu na odporność. Białka zawarte w mięsie szczupaka wzmacniają układ immunologiczny, który lepiej radzi sobie z sezonowymi infekcjami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka