Trwa ładowanie...

Wzmacniają tętnice od środka. Tyle musisz jeść, by uniknąć zawału

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 27.06.2022 17:09
Spożywanie jaj może chronić przed chorobami serca
Spożywanie jaj może chronić przed chorobami serca (Getty Images)

Choroby sercowo-naczyniowe to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. W jaki sposób wzmocnić układ krążenia? Odkrył to zespół naukowców z Pekinu. Wystarczy, że do swojej codziennej diety włączysz jajka. Ile musisz ich jeść, by uchronić się przed zawałem?

spis treści

1. Jajka na zdrowe tętnice

Opinie na temat spożywania jaj zmieniały się już wielokrotnie. Jeszcze do niedawna przestrzegano przed częstym sięganiem po jajka. Lekarze informowali, że ich nadmiar w diecie nie służy naszemu zdrowiu. A wszystko przez spore ilości cholesterolu.

Obecnie wielu specjalistów zachęca wręcz, by włączyć jaja do jadłospisu. Uważa się, że spożywanie ich zwiększa we krwi stężenie związków chroniących układ krążenia. Jednocześnie obniża też stężenie niekorzystnych dla tętnic substancji. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu w Pekinie.

Zobacz film: "Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek"

Badacze z Chin przeanalizowali stężenie 225 metabolitów we krwi prawie 5 tys. osób. Aż 3,5 tys. badanych zmagało się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Jakie były wyniki badania? Ci, którzy jedli mniej jaj, mieli niższe stężenie korzystnych związków we krwi. Odnotowano też u nich wyższy poziom związków szkodzących tętnicom. A osoby, które jadły jaja częściej miały wyższe stężenie korzystnej lipoproteiny ((HDL)(https://portal.abczdrowie.pl/cholesterol-hdl)).

Jednocześnie naukowcy z Uniwersytetu Pekińskiego podkreślają, że do sprawdzenia zależności przyczynowo-skutkowych w działaniu lipidów i metabolitów a spożyciem jaj i ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, potrzebne są jeszcze dalsze badania.

2. Ile jaj dziennie?

Przeprowadzone badanie pozwala wysnuć wniosek, że umiarkowane spożycie jaj może pomagać w profilaktyce chorób serca. Według naukowców z Uniwersytetu w Pekinie należy spożywać jedno jajko dziennie. Podobną informację można znaleźć w większości prac naukowych. Także polskie normy żywienia wskazują, że osoby zdrowe mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo. Przekroczenie tej liczby, nie każdej osobie wyjdzie na zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze