Trwa ładowanie...

Z tymi produktami nie wolno łączyć jajek. Nie rób tego na wielkanocnym stole

Avatar placeholder
Katarzyna Głuszak 11.04.2019 14:19
Niektóre połączenia jajek z innym pożywieniem mogą szkodzić zdrowiu
Niektóre połączenia jajek z innym pożywieniem mogą szkodzić zdrowiu (123rf.com)

Jajka, dawniej uważane za niezdrowe w diecie, dziś wracają do łask dietetyków i lekarzy. Jednak należy unikać niektórych połączeń żywności z jajkami, aby zachować zdrowie.

1. Nie łącz jajek z tymi produktami

Zbliżają się święta wielkanocne. To czas, w którym ilość spożywanych jaj niezwykle wzrasta.

Nie powinno się ich łączyć z niektórymi potrawami. Warto wziąć ten fakt pod uwagę, gdy siądziemy przy wielkanocnym stole.

Jaja i ryby to złe zestawienie. Awidyna zawarta w jajkach może neutralizować witaminę B7 zawartą w tłustych rybach.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść jajko na miękko?"

Ryż z jajkami może być ciężkostrawny. Oba produkty są zdrowe, ale osobno. W połączeniu tracą atuty.

Ziemniaki z jajkiem to również złe połączenie. Często spotykamy takie sałatki lub dania. Ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.

Ponadto, powoduje to przedłużone trawienie tych składników. Mogę dłużej zalegać w żołądku, co w okresie świątecznym może być szczególnie niebezpieczne i zarazem nieprzyjemne.

7 powodów, dla których warto jeść jajka
7 powodów, dla których warto jeść jajka [8 zdjęć]

To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono,

zobacz galerię

Mleko i jajka również wzajemnie się wykluczają. Spożywanie ich razem uniemożliwi czerpanie z nich korzyści zdrowotnych.

Jajka i sery to również nie jest dobre zestawienie. Nadmiar białek zwierzęcych również może być trudny do strawienia. Jajek nie powinno się więc mieszać również np. z szynką.

Owoce, takie jak gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy to również nie jest dobre towarzystwo do jajek. Ich połączenie może skutkować problemami z trawieniem.

Masło, śmietana i majonez w zestawieniu z jajkiem spowalniają proces trawienia tłuszczów. Jeśli nie chcesz mieć nadmiaru kilogramów, lepiej zrezygnuj z tych połączeń.

Dobra informacja jest taka, że dodanie zielonych warzyw, jeśli już nie możesz się oprzeć jajku z majonezem, może pomóc zneutralizować niekorzystny wpływ tego połączenia na organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze