Z tymi produktami nie wolno łączyć jajek. Nie rób tego na wielkanocnym stole
Jajka, dawniej uważane za niezdrowe w diecie, dziś wracają do łask dietetyków i lekarzy. Jednak należy unikać niektórych połączeń żywności z jajkami, aby zachować zdrowie.
1. Nie łącz jajek z tymi produktami
Zbliżają się święta wielkanocne. To czas, w którym ilość spożywanych jaj niezwykle wzrasta.
Nie powinno się ich łączyć z niektórymi potrawami. Warto wziąć ten fakt pod uwagę, gdy siądziemy przy wielkanocnym stole.
Jaja i ryby to złe zestawienie. Awidyna zawarta w jajkach może neutralizować witaminę B7 zawartą w tłustych rybach.
Ryż z jajkami może być ciężkostrawny. Oba produkty są zdrowe, ale osobno. W połączeniu tracą atuty.
Ziemniaki z jajkiem to również złe połączenie. Często spotykamy takie sałatki lub dania. Ziemniaki mogą utrudniać wchłanianie żelaza i wapnia z jajek.
Ponadto, powoduje to przedłużone trawienie tych składników. Mogę dłużej zalegać w żołądku, co w okresie świątecznym może być szczególnie niebezpieczne i zarazem nieprzyjemne.
Mleko i jajka również wzajemnie się wykluczają. Spożywanie ich razem uniemożliwi czerpanie z nich korzyści zdrowotnych.
Jajka i sery to również nie jest dobre zestawienie. Nadmiar białek zwierzęcych również może być trudny do strawienia. Jajek nie powinno się więc mieszać również np. z szynką.
Owoce, takie jak gruszki, winogrona, morele, śliwki, jabłka czy arbuzy to również nie jest dobre towarzystwo do jajek. Ich połączenie może skutkować problemami z trawieniem.
Masło, śmietana i majonez w zestawieniu z jajkiem spowalniają proces trawienia tłuszczów. Jeśli nie chcesz mieć nadmiaru kilogramów, lepiej zrezygnuj z tych połączeń.
Dobra informacja jest taka, że dodanie zielonych warzyw, jeśli już nie możesz się oprzeć jajku z majonezem, może pomóc zneutralizować niekorzystny wpływ tego połączenia na organizm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl