Trwa ładowanie...

Zachodnia dieta osłabia pamięć i pobudza apetyt. Już po tygodniu wzrasta ryzyko choroby Alzheimera

Naukowcy po raz kolejny udowodnili, że zachodnia dieta ma niewiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Osoby biorące udział w eksperymencie jadły fast foody i belgijskie gofry. Okazało się, że już po tygodniu takiego żywienia można było zauważyć negatywne skutki w funkcjonowaniu mózgu badanych. Do tego niezdrowe produkty dodatkowo pobudzały apetyt.

Zobacz film: "Fast food niszczy układ odpornościowy"

1. Dieta bogata w tłuszcz i cukier osłabia pamięć

Lekarze i naukowcy od lat ostrzegają, że tzw. zachodnia dieta, która jest bogata w przetworzoną żywność, ciężkostrawne potrawy, słodycze, białe pieczywo i słodkie napoje, odbija się na całym organizmie. Skutkiem jest nie tylko otyłość, ale również problemy o podłożu neurologicznym. U osób otyłych wzrasta m.in. ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Uczestnicy badania przez tydzień jedli fast foody
Uczestnicy badania przez tydzień jedli fast foody (iStock)

Okazuje się, że zmiany następują bardzo szybko. Naukowcy odkryli, że już po tygodniu żywienia opartego na fast foodach i słodyczach mogą wystąpić zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu u osób, które do tej pory były szczupłe i zdrowe. To nie jedyne zagrożenie. Ten styl żywienia nie tylko nadmiernie pobudza apetyt, ale i silnie uzależnia.

Zobacz także: Co się dzieje, gdy jesz żywność przetworzoną?

2. 20-latkowie przez tydzień żywili się fast foodami i goframi

W badaniu wzięła udział grupa 110 ochotników. Wszyscy byli szczupli, zdrowi i mieli od 20 do 23 lat. Połowa biorących udział w eksperymencie przez tydzień odżywiała się prawidłowo. Druga część dostawała wysokoenergetyczną dietę w stylu zachodnim, która opierała się przede wszystkim na fast foodach i belgijskich gofrach.

Przed i po eksperymencie wszystkie osoby przechodziły przez testy sprawdzające ich pamięć. Okazało się, że badani karmieni dietą zachodnią już po 7 dniach osiągali gorsze wyniki w testach. Ale to nie jedyna różnica. Zaobserwowano u nich również wzmożony apetyt na "śmieciowe jedzenie".

Niezdrowa dieta w krótkim czasie może się odbić na kondycji mózgu
Niezdrowa dieta w krótkim czasie może się odbić na kondycji mózgu (iStock)

Autorzy badania są przekonani, że zachodnia dieta zakłóca w mózgu obszar nazywany hipokampem, który odpowiada przede wszystkim za pamięć i zdolność uczenia się.

"Takie odżywianie powoduje, że masz nieustającą chęć na zjedzenie kolejnej niezdrowej przekąski, a to z kolei prowadzi do dalszych uszkodzeń części mózgu odpowiedzialnej za pamięć i uczenie się. W ten sposób powstaje błędne koło" – wyjaśnia prof. Richard Stevenson z Macquarie University w Sydney.

8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food
8 zaskakujących skutków ubocznych, które powoduje fast food [8 zdjęć]

Niemal każdy z nas zna smak produktów typu fast food. Jest on charakterystyczny, bardzo słony i nie dający...

zobacz galerię

Zobacz także: Ostatecznie wyjaśniono, dlaczego frytki z McDonald's są takie uzależniające

3. Prosta droga od fast foodów do demencji

Najnowsze odkrycie Australijczyków pokrywa się z wcześniejszymi pracami. Badania prowadzone na zwierzętach również dowodziły, że śmieciowe jedzenie osłabia obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć i kontrolę apetytu. Prof. Richard Stevenson uważa, że te zjawiska można ze sobą powiązać na zasadzie reakcji łańcuchowej.

"Nowe myślenie polega na uświadomieniu sobie, że dieta w zachodnim stylu może na początku generować dość subtelne zaburzenia poznawcze, które zaburzają kontrolę apetytu, co stopniowo otwiera drogę do kolejnych niekorzystnych zmian w późniejszym okresie" - tłumaczy prof. Stevenson.

Takie odżywianie w dłuższej perspektywie przyczynia się do rozwoju otyłości i cukrzycy, prowadząc w konsekwencji do spadku wydajności mózgu, a nawet demencji.

Niezdrowa dieta powoduje u młodych ludzi nadmierny apetyt
Niezdrowa dieta powoduje u młodych ludzi nadmierny apetyt (iStock)

Autor badań wierzy, że te odkrycia to jasny sygnał dla rządów, które powinny walczyć ze spożywaniem niezdrowej i mocno przetworzonej żywności, na przykład wprowadzając coś w rodzaju podatku cukrowego.

"Wykazanie, że przetworzona żywność może prowadzić do zaburzeń poznawczych, które wpływają na apetyt i skutkują przejadaniem się młodych, zdrowych ludzi, powinno być niepokojącym odkryciem dla wszystkich" – podkreśla autor badań.

Badania zostały opublikowane w Royal Society Open Science.

Zobacz także: Dlaczego węglowodany są tak uzależniające?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.