Zajadaj się, bo sezon trwa krótko. Tajna broń na raka jelit, płuc, kości

Marzec i kwiecień stoją nowalijkami, ale od początku kwietnia możemy też wypatrywać szparagów. To wiosenne warzywo jest kopalnią witamin i minerałów, a także cennego związku, którzy może chronić przed rakiem kości, płuc, krtani czy jelita grubego.

Sezon w pełni. Jedz, bo to tajna broń na nadciśnienie i rakaSezon w pełni. Jedz, bo to tajna broń na nadciśnienie i raka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Chronią przed nadciśnieniem, usuwają obrzęki

W sklepach i na rynku możemy już śmiało wypatrywać szparagów, mimo że najtańsze będą wraz z pierwszymi dniami maja. Nie ma jednak na co czekać, bo sezon trwa zdecydowanie zbyt krótko. A to nie tylko uczta dla zmysłu smaku.

Jedna filiżanka, czyli ok. 130 g szparagów, to zaledwie 27 kcal, a przy tym taka porcja w aż 70 proc. pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę K, kluczową dla procesów krzepnięcia i prawidłowej budowy kości. Chroni również przed wapnieniem naczyń krwionośnych.

Ponadto szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i potasu. Dlatego mogą chronić przed stanem zapalnym w organizmie, stanowić wsparcie dla układu nerwowego i przede wszystkim wpływać pozytywnie na ciśnienie krwi.

Nie wyrzucaj obierków po szparagach

To jednak nie wszystko - poza potasem szparagi zawierają asparaginę, niezwykły aminokwas, który dodatkowo obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu szparagi będą idealnym uzupełnieniem diety dla osób, które chcą się uchronić przed nadciśnieniem tętniczym bądź już mierzą się z chorobą. Asparagina sprawia także, że warzywo ma łagodne moczopędne działanie, może więc pomóc w pozbyciu się obrzęków i zastojów, a także wspierać proces detoksykacji organizmu.

Szparagi to źródło witaminy K, kwasu foliowego i potasu
Szparagi to źródło witaminy K, kwasu foliowego i potasu © Pixabay

Z uwagi na dużą ilość błonnika szparagi wspierają pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom, a nawet hemoroidom. Zawierają też prebiotyki, więc regularnie spożywanie wiosennego warzywa będzie wsparciem dla mikrobiomu jelitowego.

Szparagi bronią na raka i naturalnym adrodyzjakiem

Szparagi, podobnie zresztą jak awokado czy szpinak, są bogatym źródłem glutationu. To molekuła o niezwykle silnych właściwościach przeciwutleniających, stąd chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego i tym samym obniża ryzyko wielu schorzeń uznawanych za cywilizacyjne, w tym nowotworów.

Badania wskazują, że jedzenie produktów bogatych w glutation jak szparagi, może zmniejszać ryzyko m.in. raka kości, piersi, okrężnicy, krtani czy płuc.

Co ciekawe, w szparagach znajdziemy jeszcze protodioscynę, organiczny związek chemiczny z grupy saponin. Substancja ta może wspomagać erekcję. Być może dlatego szparagi uchodzą za afrodyzjak i potwierdzają to badania. Protodioscyna zdaniem niektórych naukowców wspomaga uwalnianie tlenku azotu w ciałach jamistych penisa, a dodatkowo podnosi poziom kilku hormonów, w tym testosteronu i dihydrotestosteronu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka