Zajadasz się owocami morza? Jesteś narażony na "wieczne chemikalia"
Owoce morza to fantastyczne źródło wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Najnowsze ustalenia naukowców to jednak zła wiadomość dla tych, którzy jedzą je często.
W tym artykule:
Czym są "wieczne chemikalia" (PFAS)?
PFAS to grupa syntetycznych związków chemicznych, które ze względu na swoje właściwości są szeroko stosowane w produkcji wielu produktów konsumenckich: naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą, odzieży odpornej na wodę, tkanin odpornych na plamy oraz produktów odpornych na tłuszcz.
Ze względu na ich trwałość i odporność na rozkład nazywane są wiecznymi chemikaliami i powszechnie występują w glebie, wodzie i powietrzu.
PFAS w owocach morza
W ramach badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Exposure and Health", naukowcy zbadali poziomy 26 różnych chemikaliów PFAS w popularnych rodzajach ryb i owoców morza, takich jak dorsz, plamiak, homar, łosoś, przegrzebek, krewetki i tuńczyk. Analizy wykazały, że największe stężenie tych substancji znajdowało się w mięsie krewetek i homarów, które osiągnęły odpowiednio 1,74 i 3,30 nanogramów na gram mięsa.
Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat
W przypadku pozostałych badanych gatunków morskich poziomy te były zazwyczaj niższe i nie przekraczały jednego nanograma na gram.
Mechanizm, dzięki któremu chemikalia PFAS dostają się do organizmów morskich, nie jest do końca zrozumiały. Istnieje jednak hipoteza, że homary i krewetki są najbardziej narażone ze względu na to, że żyjące bliżej dna i wybrzeży.
Chociaż istnieją wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia owoców morza pod względem substancji zanieczyszczających (takich jak rtęć), to w przypadku PFAS nie istnieją podobne wskazówki. Wyniki badania podkreślają więc potrzebę wprowadzenia ścisłych regulacji dotyczących obecności chemikaliów PFAS w środowisku, a zatem ograniczenia ich wpływu na życie morskie i zdrowie ludzi.
Wpływ PFAS na zdrowie
Dotychczasowe badania wykazały, że PFAS są zakłócającymi gospodarkę hormonalną związkami chemicznymi, które mogą wpływać na gruczoły w organizmie produkujące hormony, w tym gruczoł tarczycy.
Zdaniem naukowców związki PFAS modulują układ odpornościowy i wpływać na jego zdolność do zwalczania infekcji i guzów, zwiększają ryzyko zachorowania na raka nerki i jąder, a także mogą prowadzić do innych negatywnych skutków zdrowotnych, np. indukowania stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego, śmierci komórek i uszkodzeń DNA.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.