4 z 7Alkohol kontra soki, napoje gazowane i grzyby
O tym, że alkohol ma dużo "pustych" kalorii wiadomo nie od dziś. Podobnie jak o negatywnym wpływie jego nadmiernego spożywania. Jednak jeśli popijamy napoje alkoholowe słodkimi sokami albo napojami gazowanymi, to jest to już niemalże zabójcze połączenie.
Kwasy owocowe z soków oraz dwutlenek węgla z napojów gazowanych powodują zwiększenie wchłaniania alkoholu przez organizm. W efekcie jego wpływ jest silniejszy, a stan upojenia mocniejszy.
Aspartam, którym słodzi się napoje, ma szkodliwy wpływ na organizm, działa negatywnie na układ nerwowy, niekorzystnie oddziałuje na pracę serca, przyspieszając jego bicie.
Alkoholu lepiej nie łączyć również z niektórymi produktami spożywczymi. Chociaż grzybki to popularna "zagrycha", warto wiedzieć, że popijanie grzybów alkoholem powoduje, że są one jeszcze bardziej ciężkostrawne dla organizmu. Efektem mogą być zintensyfikowane dolegliwości trawienne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Grzyby a zdrowie