5 z 7Herbata a cytryna i produkty zbożowe
Lubisz zagryzać herbatę ciasteczkami? Zjadać na śniadanie rogalika i popijać filiżanką ulubionej herbaty?
Mamy złe wiadomości.
W produktach zbożowych znajduje się dużo witamin z grupy B, magnez, cynk i żelazo. Jednak optymalne wchłanianie tych składników może być utrudnione, jeśli będziemy popijać zbożowe posiłki herbatą.
Tanina zawarta w herbacie tworzy w jelitach nieprzepuszczalną wartwę na powierzchni błony śluzowej.
Szczególnie dużo tanin jest w herbacie czarnej i zielonej.
Lepiej zrobić więc co najmniej 30-minutowy odstęp między zjedzeniem czegoś zbożowego a wypiciem herbaty.
Herbata z cytryną, wbrew powszechnej opinii, również nie jest zdrowym rozwiązaniem.
Aluminium zawarte w herbacie nie jest wchłaniane przez organizm, więc, w przeciwieństwie do aluminium stosowanego np. w naczyniach lub opakowaniach, nie ma wpływu na organizm.
W herbacie znajduje się aluminium (glin), jest ono jednak w formie niedostępnej dla organizmu ludzkiego, więc nieszkodliwej. Jednak w połączeniu z sokiem z cytryny, tworzy się w niej cytrynian glinu, który może negatywnie wpływać na zdrowie.
Jeśli usuniemy herbaciane liście lub fusy ze szklanki, wówczas można dodać kilka kropli soku z cytryny bez obaw.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Czarna herbata pomaga schudnąć