Ten smak chipsów może zniknąć ze sklepów. Zakazują sztucznych aromatów
Unia Europejska podjęła decyzję o wycofaniu sztucznych aromatów dymu, które powiązano z rakiem. Takie dodatki trafiają m.in. do popularnych chipsów, ale też mięs, serów czy sosów.
1. Takich chipsów niedługo nie kupisz
Fani popularnej przekąski nie będą zachwyceni. Bekonowe chipsy mogą niebawem zniknąć ze sklepowych półek.
Chodzi o poważne ryzyko dla zdrowia, bo sztuczne aromaty dodawane do chipsów powiązano z rakiem.
Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu sztucznych aromatów dymu w ciągu najbliższych lat. W grę wchodzą nie tylko chipsy, ale też inne produkty w tym mięsa, sery czy sosy.
"Państwa członkowskie poparły wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE" - czytamy w komunikacie opublikowanym przez Komisję Europejską.
Określono przy tym konkretne okresy wycofywania w zależności od produktu, aby dać producentom czas na dostosowanie się do nowych przepisów.
"W przypadku zastąpienia tradycyjnego wędzenia (np. szynek, ryb, serów) okres wycofywania wynosi pięć lat. W przypadku zastosowań, w których aromat dymu wędzarniczego dodaje się w celu uzyskania dodatkowego smaku (np. zupy, chipsy, sosy), okres wycofywania wyniesie dwa lata" - wskazano w komunikacie.
2. Genotoksyczne aromaty w żywności
Wskazano, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), stwierdził, że w przypadku wszystkich ośmiu ocenionych aromatów dymu wędzarniczego obawy dotyczące genotoksyczności zostały potwierdzone lub nie można ich wykluczyć.
"Dotyczy to konkretnych środków aromatyzujących, które można dodawać do żywności, a nie samego środka spożywczego" - zaznaczono w komunikacie.
Genotoksycznosć to "zdolność substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek". Zmiany lub mutacje informacji genetycznej w komórce mogą "zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne".
Ponadto, jak zaznacza EFSA, dla tego typu toksyczności nie jest możliwe określenie bezpiecznego poziomu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl