Zamienia rosół w truciznę. Uwalnia rakotwórcze związki

Marchew, pietruszka, seler, kawałek wołowiny oraz kurczak. I jeszcze opalona nad ogniem cebula, która zupie nadaje zarówno apetycznego koloru, jak i aromatu. To właśnie ten dodatek, choć wydaje się nieodzowny, nie powinien w rosole lądować.

Jedno warzywo zmienia rosół w truciznę. Uwalnia rakotwórcze związkiJedno warzywo zmienia rosół w truciznę. Uwalnia rakotwórcze związki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Cebula w rosole. Źródło rakotwórczego akrylamidu

Opalana cebula to tradycyjny składnik, bez którego niektórym ciężko sobie wyobrazić niedzielny rosół. Dzięki łupinie nadaje zupie złocisty kolor, opalanie z kolei wydobywa z warzywa słodycz i nadaje zupie głębi.

Ale przed tego typu praktyką przestrzega Baszar El-Helou, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. W rozmowie z haps.pl wyjaśnia, że lepiej sobie darować opaloną cebulę.

- Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, to razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i ma potencjalne działanie rakotwórcze – tłumaczy.

Zamieniła kubek kawy na rosół

Nie opalaj cebuli do rosołu!
Nie opalaj cebuli do rosołu! © Pixabay

Co w zamian? Sprytnym kuchennym trikiem na złocisty kolor rosołu jest wrzucenie do niego całej, wraz z łupiną cebuli, ale dokładnie umytej. Koloru zupie nada również szczypta kurkumy, która to za sprawą kurkuminy dodatkowo podnosi walory zdrowotne zupy.

Sanepid ostrzega. Tak nie przygotowuj jedzenia

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie wyjaśnia, że akrylamid to związek chemiczny, który powstaje w procesie obróbki termicznej produktów skrobiowych w wysokich temperaturach, w zakresie między 120-150 stopni Celsjusza.

Głównie obecny jest w kawie, herbatnikach, sucharach, chipsach czy frytkach. Za tworzenie się związku, jak i za aromatyczny zapach oraz apetyczne zbrązowienie produktu odpowiada reakcja Maillarda. "Z badań laboratoryjnych wynika, że akrylamid w diecie wywołuje nowotwory u zwierząt. Naukowcy wnioskują, że akrylamid w żywości potencjalnie zwiększa ryzyko nowotworów u konsumentów niezależnie od wieku" – zwraca uwagę Sanepid.

W komunikacie na rządowej stronie Sanepid daje praktyczną radę, która może zmniejszać przyswajanie szkodliwej substancji wraz z żywnością. "Nie dopuścić do przypalenia, tylko do lekkiego zbrązowienia" – czytamy.

To jednak nie wszystko. Sanepid zaleca również, by podczas smażenia unikać nadmiernego zrumienienia produktów – np. chleb warto opiekać na złoty, a nie brązowy kolor. Dodatkowo wato przechowywać ziemniaki poza lodówka, bo niska temperatura zwiększa poziom cukrów, a tym samym podnosi ryzyko tworzenia akylamidu w czasie obróbki termicznej.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka