Zapiekanka po francusku
Zapiekanka w dzisiejszych czasach stała się daniem międzynarodowym. Ale tak naprawdę, szczególnie jeśli chodzi o pewien jej rodzaj, wywodzi się ona z kuchni francuskiej. Jest zwykle przygotowywana w płytkim, żaroodpornym naczyniu i pieczona w wysokiej temperaturze w piekarniku.
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny,
- 500 g ziemniaków,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 czubata łyżka masła,
- 1/2 szklanki wrzącej wody,
- 1 papryka zielona,
- 1 pomidor,
- 1 mała cebula,
- tarty ser.
Przygotowanie: Rozgrzej dobrze patelnię i wrzuć na nią doprawione solą i pieprzem mięso wołowe. Smaż, dopóki nie nabierze brązowego koloru. Zdejmij z patelni i wyłóż mięsem natłuszczone naczynie żaroodporne. Obierz, umyj ziemniaki i pokrój w plastry. Połóż je na mięsie i lekko posól. Umyj warzywa – paprykę, pomidora i cebulę, obierz je i pokrój. Dodaj do ziemniaków i mięsa. W miseczce połącz mleko, wodę i masło, wymieszaj i polej zapiekankę. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Włóż mięsną zapiekankę i trzymaj przez 30 minut. Po tym czasie odkryj, posyp startym serem i piecz jeszcze przez 10 minut, aż ser zacznie nabierać brązowego koloru.
Komentarz: Cechą charakterystyczną zapiekanki jest krucha skorupka na wierzchu, która tworzy się z masła, sera lub bułki tartej. Najpopularniejszym sosem w przypadku francuskich zapiekanek jest sos beszamelowy (z mleka, wody i masła w najprostszej postaci). Klasyczna zapiekanka zawiera mięso, ale istnieją także odpowiedniki wegetariańskie i wegańskie.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 180,76 kcal |
Białka | 13,2 g |
Węglowodany | 14,57 g |
Tłuszcze | 4,06 g |
Błonnik | 2,32 g |