Zapiekanka z chlebem kukurydzianym
Zapiekany chleb kukurydziany jest bardzo smacznym i z całą pewnością zdrowym pomysłem na lunch czy kolację. Danie jest proste w przygotowaniu, nawet amatorzy nie będą mieć z nim problemu.
Składniki:
- 1 bochenek chleba kukurydzianego,
- 1 jajko,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 400 g kukurydzy w puszce,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie: Usuń skórkę z chleba i pokrusz go w ręku, po czym wrzuć do dużej miski. Wbij do niego jajko, wlej roztopione masło, wrzuć kukurydzę, posól i dopraw pieprzem. Dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu i wypełnij je mieszanką chlebową z miski. W mniejszym naczynku wymieszaj dokładnie mleko i śmietanę, po czym polej nią zapiekankę z chleba. Wsadź do piekarnika na najwyżej 30 minut, przy czym na ostatnie 10 minut zdejmij pokrywę. Aby być pewnym, że danie jest już gotowe, po określonym czasie włóż drewniany patyczek w środek zapiekanki – powinien być czysty.
Komentarz: Wszyscy, którzy dbają o sylwetkę, a chcą jakiejś odmiany w diecie, mogą spokojnie sięgnąć po ten przepis. Przede wszystkim ze względu na sam chleb kukurydziany. Jest to jedna z najzdrowszych i w ogóle nietucząca odmiana chleba. Nie zawiera glutenu, który jest tak bardzo słabo przyswajany przez nasz organizm.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 361,65 kcal |
Białka | 9,38 g |
Węglodany | 54,53 g |
Tłuszcze | 9,73 g |
Błonnik | 5,85 g |
Smacznego!