Zapiekanka z łososiem
Przepis na zapiekankę, który zawiera łososia musi być zawsze udany. Nie tylko ze względu na oryginalny i wyśmienity smak. Także dzięki cudownym właściwościom łososia.
Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 500 g ziemniaków,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 szklanki posiekanej szalotki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 12 dużych jaj,
- 240 g wędzonego łososia,
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 łyżeczki soli.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszaj tak, aby w całości pokryły się olejem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj, zmniejsz ogień i duś, aż zrobią się lekko miękkie i koloru złotego. Dodaj teraz posiekaną szalotkę, wymieszaj i duś, aż cebulka się zeszkli. Przenieś ziemniaki do dużej miski i wymieszaj z wędzonym łososiem pokrojonym w kostkę. Dodaj świeży koperek, przykryj i schowaj w chłodne miejsce na pół godziny. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj jajka, mleko i sól. Wyciągnij mieszankę z łososiem i ziemniakami i połącz wszystkie składniki. Posyp jeszcze trochę koperkiem i przenieś do naczynia żaroodpornego. Wsadź do piekarnika na 35-40 minut. Odkryj naczynie na 10 minut przed wyjęciem z piecyka.
Komentarz: Łosoś stanowi doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta zawierająca łososia bardzo korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, a także istotnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 231,26 kcal |
Białka | 18,41 g |
Węglowodany | 12,23 g |
Tłuszcze | 11,98 g |
Błonnik | 1,29 g |
Smacznego!