Trwa ładowanie...

Zapiekanka z łososiem

Avatar placeholder
15.03.2017 20:18
Zapiekanka z łososiem
Zapiekanka z łososiem

Przepis na zapiekankę, który zawiera łososia musi być zawsze udany. Nie tylko ze względu na oryginalny i wyśmienity smak. Także dzięki cudownym właściwościom łososia.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/4 szklanki posiekanej szalotki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 12 dużych jaj,
  • 240 g wędzonego łososia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszaj tak, aby w całości pokryły się olejem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj, zmniejsz ogień i duś, aż zrobią się lekko miękkie i koloru złotego. Dodaj teraz posiekaną szalotkę, wymieszaj i duś, aż cebulka się zeszkli. Przenieś ziemniaki do dużej miski i wymieszaj z wędzonym łososiem pokrojonym w kostkę. Dodaj świeży koperek, przykryj i schowaj w chłodne miejsce na pół godziny. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj jajka, mleko i sól. Wyciągnij mieszankę z łososiem i ziemniakami i połącz wszystkie składniki. Posyp jeszcze trochę koperkiem i przenieś do naczynia żaroodpornego. Wsadź do piekarnika na 35-40 minut. Odkryj naczynie na 10 minut przed wyjęciem z piecyka.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Komentarz: Łosoś stanowi doskonałe źródło selenu, wapnia oraz witamin D i E. Dieta zawierająca łososia bardzo korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną, a także istotnie poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie231,26 kcal
Białka18,41 g
Węglowodany12,23 g
Tłuszcze11,98 g
Błonnik1,29 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze