Zapiekanka z porem
Ta odmiana cebuli, czyli por, jest warzywem dostępnym właściwie przez cały rok. Składa się z dwóch części – biała jest bardziej delikatna, podczas gdy zielona ostrzejsza w smaku i twardsza. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo.
Składniki:
Przygotowanie: Pora umyj i usuń z niego niejadalne części. Następnie pokrój go i wrzuć na kilka minut na dobrze rozgrzaną patelnię. Podlej nieco ciepłą wodą i dodaj owies. Dopraw solą i pieprzem i cały czas mieszaj. Po 10 minutach zdejmij z ognia i przykryj. Zostaw na kilka dobrych minut, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz do naczynia żaroodpornego włóż mieszankę z patelni i posyp serem. Wsadź do piecyka na 30-40 minut. Podawaj na gorąco.
Komentarz: Por zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczny. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie – jest składnikiem zup, warzywnych zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, posiada także niezwykłe właściwości lecznicze, na przykład pomaga w leczeniu reumatyzmu, wpływa też korzystnie na układ trawienny i odpornościowy. Jest idealnym składnikiem każdej diety.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 274,78 kcal |
Białka | 15,07 g |
Węglowodany | 38,97 g |
Tłuszcze | 7,21 g |
Błonnik | 6,73 g |
Smacznego!