Trwa ładowanie...

Zapiekanka z porem

Avatar placeholder
15.03.2017 20:17
Zapiekanka z porem
Zapiekanka z porem

Ta odmiana cebuli, czyli por, jest warzywem dostępnym właściwie przez cały rok. Składa się z dwóch części – biała jest bardziej delikatna, podczas gdy zielona ostrzejsza w smaku i twardsza. Warzywo to zasobne jest w potas i wapń, a także fosfor, magnez i żelazo.

Składniki:

Zapiekany por
Zapiekany por

Por korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia apetyt oraz działanie wątroby i pęcherzyka żółciowego.

zobacz galerię
  • 2 długie pory,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka owsa,
  • starty ser.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Przygotowanie: Pora umyj i usuń z niego niejadalne części. Następnie pokrój go i wrzuć na kilka minut na dobrze rozgrzaną patelnię. Podlej nieco ciepłą wodą i dodaj owies. Dopraw solą i pieprzem i cały czas mieszaj. Po 10 minutach zdejmij z ognia i przykryj. Zostaw na kilka dobrych minut, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz do naczynia żaroodpornego włóż mieszankę z patelni i posyp serem. Wsadź do piecyka na 30-40 minut. Podawaj na gorąco.

Komentarz: Por zawiera tiaminę, niacynę, witaminy C i E oraz beta-karoten. Jest mało kaloryczny. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie – jest składnikiem zup, warzywnych zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, posiada także niezwykłe właściwości lecznicze, na przykład pomaga w leczeniu reumatyzmu, wpływa też korzystnie na układ trawienny i odpornościowy. Jest idealnym składnikiem każdej diety.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie274,78 kcal
Białka15,07 g
Węglowodany38,97 g
Tłuszcze7,21 g
Błonnik6,73 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze