Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - charakterystyka, jak zrobić zapiekankę
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym smakuje obłędnie i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Przepis na tę potrawę może okazać się przydatny akurat teraz, gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W okresie jesiennym chętniej sięgamy po dania sycące i rozgrzewające.
1. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest popularnym na całym świecie daniem jednogarnkowym. Bazowym składnikiem tej potrawy są ziemniaki, zawierające w swoim składzie mnóstwo cennych pierwiastków mineralnych. Warzywa te stanowią cenne źródło wapnia, magnezu, żelaza, manganu, sodu, fluoru jodu oraz siarki. Znajdziemy w nich witaminę H, witaminę K, a także witaminy z grupy B. Regularne spożywanie ziemniaków przeciwdziała niedoborom substancji mineralnych.
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym jest posiłkiem niezwykle pożywnym i niedrogim. Ta potrawa doskonale sprawdzi się w przypadku miłośników treściwego jedzenia, a także osób, które uwielbiają poznawać nowe smaki.
2. Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym?
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym? Przyrządzenie tej potrawy nie wymaga specjalnego wysiłku i nie jest czasochłonne. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:
- dwie marchewki
- jedna pietruszka
- jedna cebula
- dwa ząbki czosnku
- dwie, trzy łyżki oleju słonecznikowego (do smażenia)
- dwieście pięćdziesiąt gramów pieczarek,
- kilogram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- szczypta wędzonej papryki
- jedna łyżka ziół prowansalskich
- szczypta gałki muszkatołowej
- trzydzieści mililitrów sosu worcesteshire
- pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
- czterysta gramów pomidorów typu pelati
- dwieście gramów gotowanej ciecierzycy
- jeden pęczek pietruszki
- kilogram ziemniaków
- sto mililitrów mleka
- sto gramów masła klarowanego
- trzy żółtka
- sto gramów seru cheddar
W pierwszej kolejności pokrój w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, a następnie podsmaż je w garnku. Warzywa dopraw przy użyciu soli oraz pieprzu. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulkę wraz z posiekanym czosnkiem. Smaż do momentu, w którym warzywa będą już zarumienione. Całość przełóż do miseczki.
W drugim kroku umyj, osusz, a następnie pokrój pieczarki w drobne plastry. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Wołowo-wieprzowe mięso mielone wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj przyprawy: wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Podsmaż dokładnie mięso z obu stron. Gdy będzie ono już podsmażone, dopraw je za pomocą ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej oraz sosu worcestershire. Dodaj do mięsa czerwone wino wytrawne, pomidory pelati, a także niewielką ilość wody. Duś całość przez dwadzieścia, trzydzieści minut, od czasu do czasu mieszając danie drewnianą łyżką.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a następnie przełóż je do garnka. Dodaj do nich odrobinę gałki muszkatołowej, sto gramów masła klarowanego oraz sto mililitrów mleka. Wszystko podgrzej, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na koniec dodaj do ziemniaków sól oraz pieprz. Dodaj trzy żółtka jajek. Wymieszaj.
Gdy mięso będzie już uduszone, połącz je z podsmażonymi warzywami oraz pieczarkami. Wrzuć do całości ugotowaną ciecierzycę oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku do naczynia żaroodpornego przełóż masę warzywno-mięsną. Rozprowadź na niej puree ziemniaczane. Włóż naczynie do piekarnika (temperatura urządzenia powinna wynosić 180 stopni Celsjusza). Zapiekaj potrawę przez dwadzieścia, maksymalnie trzydzieści minut. Po tym czasie zapiekankę posyp startym serem cheddar. Ponownie włóż naczynie do piekarnika na dwadzieścia minut.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to ciekawa propozycja dla osób, które nie wiedzą co przygotować na danie główne lub kolację.