Zapiekany kurczak w cieście
Ta klasyczna i sprawdzona w każdej sytuacji zapiekanka z kurczakiem jest nie tylko bardzo smaczna. Mięso drobiowe bowiem jest źródłem wielu cennych składników, jakich potrzebuje na co dzień nasz organizm. Przede wszystkim kurczak posiada łatwo przyswajalne białko.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki szałwii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- szczypta przyprawy do kurczaka,
- paczka mrożonych warzyw,
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka,
- 2/3 szklanki gęstej maślanki,
- 2 paczki herbatników,
- 1/2 szklanki zagęszczonego bulionu z kurczaka,
- 1 szklanka grzybów.
Przygotowanie: Warzywa rozmroź. W dużej misce połącz bulion, namoczone grzyby, mleko, tymianek, szałwię, sól, pieprz, warzywa i kurczaka. Dokładnie wymieszaj i przenieś do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika na 20 minut. W międzyczasie w niewielkim naczyniu połącz maślankę i pokruszone herbatniki. Zdejmij pokrywę znad zapiekanki i rozłóż maślankę na całej długości. Zostaw w piekarniku jeszcze na 15 minut. Jedz na gorąco.
Komentarz: Kurczak zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w kondycji system nerwowy oraz wzmacniając system odpornościowy. Ponadto mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po przygotowaniu ma delikatny smak i zachęcający zapach.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 147,17 kcal |
Białka | 11,38 g |
Węglowodany | 17,37 g |
Tłuszcze | 3,18 g |
Błonnik | 2,22 g |
Smacznego!