Trwa ładowanie...

Zapiekany kurczak w cieście

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 20:15
Zapiekany kurczak w cieście
Zapiekany kurczak w cieście

Ta klasyczna i sprawdzona w każdej sytuacji zapiekanka z kurczakiem jest nie tylko bardzo smaczna. Mięso drobiowe bowiem jest źródłem wielu cennych składników, jakich potrzebuje na co dzień nasz organizm. Przede wszystkim kurczak posiada łatwo przyswajalne białko.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki szałwii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta przyprawy do kurczaka,
  • paczka mrożonych warzyw,
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka,
  • 2/3 szklanki gęstej maślanki,
  • 2 paczki herbatników,
  • 1/2 szklanki zagęszczonego bulionu z kurczaka,
  • 1 szklanka grzybów.

Przygotowanie: Warzywa rozmroź. W dużej misce połącz bulion, namoczone grzyby, mleko, tymianek, szałwię, sól, pieprz, warzywa i kurczaka. Dokładnie wymieszaj i przenieś do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wsadź do rozgrzanego do 270 stopni piekarnika na 20 minut. W międzyczasie w niewielkim naczyniu połącz maślankę i pokruszone herbatniki. Zdejmij pokrywę znad zapiekanki i rozłóż maślankę na całej długości. Zostaw w piekarniku jeszcze na 15 minut. Jedz na gorąco.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Komentarz: Kurczak zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w kondycji system nerwowy oraz wzmacniając system odpornościowy. Ponadto mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po przygotowaniu ma delikatny smak i zachęcający zapach.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie147,17 kcal
Białka11,38 g
Węglowodany17,37 g
Tłuszcze3,18 g
Błonnik2,22 g

Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze