Zapobiega nowotworom i regeneruje wątrobę. Niedoceniany skarb ma wiele zalet

Serwatka, która w przemyśle serowarskim jest często traktowana jako odpad, kiedyś była wykorzystywana do karmienia zwierząt lub po prostu wylewana do okolicznych rzek. Dziś jednak wiemy, że jest to nieoceniony skarb, który ma wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Serwatka wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i reguluje ciśnienie krwiSerwatka wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i reguluje ciśnienie krwi
Źródło zdjęć: © Getty Images

Bogactwo składników w serwatce

Serwatka wspiera pracę serca, układu pokarmowego, a nawet może wspomagać terapie tak poważnych chorób jak AIDS. Ale jakie jeszcze właściwości ma ten klarowny, żółtawy płyn?

Serwatka może nie wyglądać zachęcająco, ale współcześnie znajduje szereg zastosowań. Dzięki nowoczesnym technologiom, jesteśmy w stanie pozyskać z niej frakcje białek serwatkowych, które są jednymi z najcenniejszych i najbogatszych odżywczo białek. Wśród nich znajdują się α-laktoglobulina i β-laktoglobulina, immunoglobuliny, laktoferyna, laktoperoksydaza.

α-laktoglobulina i β-laktoglobulina, jak wynika z badań, wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, mają też udział w regulowaniu ciśnienia krwi. β-laktoglobulina dodatkowo zmniejsza ryzyko miażdżycy. Badania prowadzone na młodych mężczyznach oraz kobietach wykazały, że te dwa białka serwatkowe mogą obniżać ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL nazywanej potocznie złym cholesterolem.

Innym wyjątkowym białkiem serwatkowym jest laktoferyna, na której prowadzono szereg badań. Potwierdzają one działanie przeciwwirusowe, antygrzybicze i przeciwbakteryjne, a nawet antynowotworowe laktoferyny. Co więcej, w serwatce znajdują się również związki zapobiegające namnażaniu się komórek rakowych, takie jak metionina i cysteina.

W płynie i w proszku

W jednym z badań naukowcy dowiedli, że białko serwatkowe może wspomóc leczenie chorych na AIDS. Ale to dopiero początek, bo serwatka ma wiele innych korzyści dla zdrowia.

Może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie wpływać na mikrobiom jelitowy, wspierać leczenie schorzeń wątroby, w tym marskości, łagodzić objawy dny moczanowej, wspierać leczenie wrzodów żołądka.

Serwatka to również źródło wielu witamin i minerałów, takich jak witamina A i C, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, jod, magnez, wapń i potas. Przy tym w 100 g tego dobroczynnego produktu znajduje się zaledwie 30 kcal.

Obecnie serwatkę można dostać także w formie sproszkowanej. Są to preparaty na bazie serwatki, pozbawione wody – izolaty i koncentraty. Rozcieńczona serwatka to doskonały izotonik. Po izolaty czy koncentraty mogą sięgać osoby nieprzekonane do charakterystycznego płynu. Białka serwatkowe stanowią podstawę wielu odżywek dla sportowców.

Jednym z największych atutów serwatki w proszku jest jej trwałość, czego nie można powiedzieć o serwatce w płynie. Z drugiej strony warto pamiętać, że w postaci sproszkowanej serwatka zawiera mniejszą ilość białek, bo część z nich ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka