Zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Lekarz wskazuje trzy najlepsze produkty
Otyłość i brak aktywności fizycznej to główne przyczyny występowania cukrzycy typu 2. Choroba może przez lata rozwijać się po cichu i prowadzi do licznych powikłań. Na szczęście odpowiedni tryb życia może pomóc w jej zapobieganiu.
1. Dieta lekarstwem na wiele dolegliwości
Lekarstwem zapobiegającym rozwojowi wielu chorób okazuje się jedzenie. Oprócz odpowiedniej opieki medycznej niektóre produkty spożywcze mogą skutecznie obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Choroba metaboliczna charakteryzuje się poziomem wysokiego cukru we krwi. Warto więc do diety włączyć orzechy, które przyczyniają się do zmniejszenia skoków cukru po posiłku. Na tym jednak nie koniec ich zalet.
Spożywanie orzechów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju raka, chorób układu krążenia, otyłości, a do tego obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Przy okazji świetnie wpływają na pamięć i procesy myślenia.
"Orzechy odżywiają mikrobiom błonnikiem, zmniejszając stany zapalne, wzmacniając odporność i usprawniając metabolizm" - wyjaśnia doktor William Li, dietetyk kliniczny.
2. Produkty zalecane na obniżenie cukru
Kolejnym zalecanym przez dietetyków produktem są winogrona, szczególnie odmiana concord, która zawiera bakterie Akkermansia. Odkryto, że ta bakteria chroni przed otyłością, zespołem metabolicznym i cukrzycą.
Do tego zawierają mnóstwo polifenoli i antocyjan, które chronią odporność i zdrowie jelit. Regularne spożywanie owoców pomaga uregulować poziom cukru we krwi. By czerpać korzyści, wystarczy zaledwie kilka owoców dziennie.
Doktor Lin zaleca również spożywanie soi, która zawiera substancje bioaktywne zwane genisteiną i daidzeiną. Jedzenie soi wiąże się z obniżeniem ryzyka cukrzycy o 23 procent, przyspiesza metabolizm oraz powoduje uczucie sytości.
Jednym z kluczowych sposobów zapobiegania rozwojowi cukrzycy jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Optymalna ilość ćwiczeń wynosi 150-180 minut tygodniowo. Utrata zbędnych kilogramów znacząco obniża ryzyko chorób metabolicznych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl