Zapobiegają udarom i zawałom. Te przyprawy działają jak ochronny pancerz

Zakrzepy mogą spowodować zator w płucach, udar mózgu lub zawał serca, jeśli doprowadzą do zablokowania tętnic. Osoby z grup ryzyka, zazwyczaj muszą stosować leki przeciwzakrzepowe. Niemniej jednak, zanim dojdzie do rozwoju choroby, warto zainwestować w profilaktykę - niezwykle pomocne są cztery przyprawy.

Silna przyprawa. Chroni przed zakrzepicąSilna przyprawa. Chroni przed zakrzepicą
Źródło zdjęć: © Getty Images

To dlatego zakrzepica jest taka groźna

Zakrzepica to choroba, której głównym objawem jest powstawanie zakrzepów, które mogą znacznie ograniczyć lub nawet całkowicie zablokować przepływ krwi przez tętnice. Taka sytuacja może prowadzić do niedotlenienia i niedokrwienia tkanek znajdujących się w pobliżu zakrzepu.

Co więcej, jeśli zakrzep oderwie się i zacznie przemieszczać wraz z krwią przez naczynia krwionośne, może dojść do zatoru żylnego lub płucnego, które są stanem bezpośredniego zagrożenia życia.

Czynniki ryzyka zakrzepicy obejmują między innymi niezdrowy tryb życia i otyłość. Dlatego, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby, warto zwrócić uwagę na naturalne metody profilaktyczne.

Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm

Wśród nich wyróżniają się przyprawy, które są cenione nie tylko w medycynie naturalnej, ale których skuteczność potwierdzają także najnowsze badania naukowe.

Przyprawy działają jak naturalna tarcza przeciwzakrzepowa
Przyprawy działają jak naturalna tarcza przeciwzakrzepowa © Adobe Stock

Stosuj codziennie

Te przyprawy są znane z silnego działania przeciwzakrzepowego, dlatego osoby, które już stosują leki przeciwzakrzepowe, powinny zachować ostrożność.

2.1. Imbir

Badania naukowe wykazały, że korzeń imbiru hamuje agregację płytek krwi, co skutecznie zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

W jednym z badań opublikowanych na łamach "PLoS One", naukowcy odkryli, że w imbirze znajdują się kluczowe substancje – gingerole i shogaole. To właśnie one hamują produkcję tromboksanu, substancji, która jest znana ze stymulacji agregacji płytek krwi.

2.2. Kurkuma

Kurkuma zawiera substancję o nazwie kurkumina, która pochodzi z bis-demetoksykurkuminy (BDMC) i wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.

W jednym z badań opublikowanych na łamach "BMB Reports", naukowcy przedstawili wyniki, z których wynika, że zarówno BDMC, jak i kurkumina:

  • znacznie wydłużają APTT i PT (czas kaolinowo-kefalinowy oraz czas protrombinowy) – główne wskaźniki krzepnięcia krwi,
  • hamują trombinę (czynnik krzepnięcia),
  • hamują FXa (małe cząsteczki, które wstrzymują produkcję trombiny).

Naukowcy sugerują, że codzienne spożywanie kurkumy i przyprawy curry, może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.

2.3. Cynamon

Cynamon zawiera składniki aktywne zwane kumarynami, które są znane ze swojego silnego działania przeciwzakrzepowego. W cynamonie znajdują się także inne związki roślinne, które mogą usprawniać krążenie krwi – to eugenol i aldehyd iglasty.

Chociaż kumaryna ma wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe i antyalergiczne, to w dużych dawkach może działać na organizm toksycznie.

2.4. Pieprz cayenne

Pieprz cayenne, podobnie jak papryczki chili, zawiera kapsaicynę, substancję odpowiedzialną za pikantny smak pieprzu. Jego skuteczność w walce z zakrzepami potwierdzają aż dwa badania przeprowadzone na przestrzeni ostatniej dekady.

Zgodnie z wynikami tych badań, kapsaicyna opóźnia czas krzepnięcia i zmniejsza liczbę płytek krwi. Badacze sugerują nawet, że ekstrakt z pieprzu cayenne może być skuteczną alternatywą dla leków przeciwzakrzepowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka