Zapomniane warzywo. Doskonałe na problem milionów Polaków

Warzywo to zdecydowanie zbyt rzadko pojawia się na naszych talerzach. Warto jednak je docenić ze względu na wiele właściwości zdrowotnych. Brukiew zawiera cenne składniki, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Co w niej znajdziemy?

Zapomniane warzywo zastąpi ziemniaki. Ma niewiele kalorii, chroni serce i zapobiega nowotworomZapomniane warzywo zastąpi ziemniaki. Ma niewiele kalorii, chroni serce i zapobiega nowotworom
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zapomniane warzywo na wiele dolegliwości

Pochodząca z krzyżowania kapusty liściowej i rzepy, brukiew została wyparta przez ziemniaki i odeszła w zapomnienie. Warzywo jest jednak bardzo wartościowe, a wprowadzenie go do diety może przynieść wiele korzyści. Uważa się, że brukiew pochodzi ze Skandynawii, ale swoim smakiem zaskarbiła sobie również serca Amerykanów i Kanadyjczyków.

W brukwi znajdziemy całą masę witaminy C, karotenoidów, potasu, fosforu, magnezu, wapnia i kwasu foliowego. Te składniki wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, obniżają ciśnienie krwi i chronią układ sercowo-naczyniowy.

Warzywo ma też niski indeks glikemiczny, więc świetnie się sprawdzi dla diabetyków. Nie zawiera wiele kalorii, co sprawia, że może być doskonałym uzupełnieniem i urozmaiceniem diety.

Brukiew - dlaczego warto ją jeść

Zawarty w niej błonnik sprzyja uczuciu sytości i zapobiega zaparciom oraz poprawia perystaltykę jelit. Brukiew jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy związane ze starzeniem się organizmu.

Świetna alternatywa dla ziemniaków

Brukiew można spożywać na surowo lub przetworzoną, dodając ją do sałatek, zapiekanek, zup czy gulaszu. Jest także alternatywą dla ziemniaków, gotuje się ją zresztą w ten sam sposób.

Świetnie komponuje się z innymi warzywami i nadaje się też do duszenia, smażenia i pieczenia. Przed spożyciem brukiew należy obrać. Osoby z problemami z tarczycą oraz nadwrażliwością układu pokarmowego powinny jednak uważać.

Glukozynolany w brukwi mogą wpływać na metabolizm jodu i syntezę hormonów tarczycy, a w rzadkich przypadkach spożycie warzywa może wywołać dolegliwości trawienne lub reakcję alergiczną.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka